Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Roti Gardenia ni belinya konon sebagai stok makan
malam, memang gitulah pun bila Incik Daus kena outstation. Malas nak masak,
malas nak singgah tapau..semua pun malaslah. So before dia pergi selalunya aku
akan pastikan ada stok roti dan biskut kat umah..buat makan malam kalau lapar..
tapi kalau suruh Incik Daus yang beli, dia sukalah sangat beli yang saiz besar
tu..memang takkan abislah pun by the end of the week. Jadinya adalah di satu
hujung minggu tu, tiga minggu lepas tak salah aku..baki roti ni, aku doklah
fikir nak buat apa. Kena habiskan sebelum tamat tempoh kan. Nak buat bingka
roti macam tak rajin sangat. At last, terbayangkan resipi Hotdog Cheese yang
pernah ku lihat dari blog Wahida, My All..Hot Dog Cheese Roll
Maka sepantas kilat, aku pun dengan gagahnya
berjuang di dapur..hehehe..semangat perjuangan di dapur ni kena cepat time dah
tau nak masak apa. Kalau semangat tu diperam, lambat-laun terus kuncup aje
melayu..sat gi mau aje bekpes kat kedai mamak aje..ahaks! ;-)
So inilah hidangannya..
Meh kita lihat apakah bahan-bahan yang diperlukan..
Roti (bilangan ikut sukalah ye..)
Keju (dibelah dua)
Sosej (Aku guna dua jenis sosej..separuh roti aku
buat guna sosej blackpepper dari jenama Ayamas, satu lagi aku pakai sosej honey
tu dari Ayam Madu tak salah aku…)
Telur (dipukul bersama sedikit garam)
Serbuk Roti
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuat dia senang aje..mula-mula buangkan
bahagian tepi roti tu..then tekan-tekan skit.
Kalau rajin…tekan roti pakai
penggolek tu, supaya nipis dan senang digulung.
Kemudian, potong keju dan sosej kepada dua bahagian.
Sosej tu aku rebus dulu..sebab nanti masa gorengan tak lama kan.
Gulung dan kelimkan hujung roti tu..sapu skit kuning
telur, nak bagi melekat. Ada juga yang gunakan bancuhan tepung gandum sebagai
bahan pelekat roti.
Golek-golekkan roti dalam telur, sebelum digolek
pula di dalam serbuk roti.
Panaskan minyak. Make sure panas betul. Minyak
banyak jugaklah, deep-fried. Bila minyak dah panas, masukkan roti..dan angkat
cepat. Takut garing sangat nanti.
Then, apa lagi…jemputlah makan panas-panas ya..cicah
dengan Sos Cili Thai la plak..ermmm..memang syioklah kan…
Selamat Mencuba ya kengkawan…
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)