Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Monday, June 30, 2014

Resipi: Telur Bungkus Bersama Daging Cincang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Masak apa you all petang ni...??

Sure ramai yang berkobar-kobar nak memasak untuk insan-insan tersayang kan...

Aku masih lagi bercuti ni..cuti sampai esok..banyak benda nak buat..tu yang bercuti tu.. ;-)

Ok..untuk kengkawan yang sangat ku hargai...kata orang, sharing is caring.. jadi mehla ya kita share resipi makanan peberet ku ini.. Telur Bungkus...

Meh belanja mata nengok end product dia dulu kan... hehehhe...




Ok, sekarang bahan-bahan dia adalah...

Daging (direbus dan dincang halus..kalau nak pakai minced beef pun boleh)
Sedikit sayur campur
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram
Sedikit garam 
5 tangkai cili padi
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Sedikit halia
(cili padi, bawang besar, bawang putih dengan halia ni, ditumbuk halus..nak kisar pun boleh, ikut suka anda semua...)
Daun Limau Purut
3 biji telur


Ok, dah siap, sediakan bahan..mehla kita mulakan memasak..

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging cincang dan kacau seketika.
3. Masukkan pula sayur campur tadi, diikuti dengan bahan perasa yang lain iaitu sos tomato, cili, sos tiram, dan sedikit garam.
4. Bila dah masak sebati semua, masukkanlah daun limau purut. Koyak nipis-nipis, ini nak bagi naik bau, supaya masakan tu harum mewangi...ewah!
5.  Bila inti ni dah masak, padamkanlah api.
6. Ok, nak membungkus dia memang tricky skit. Gunakan minyak sedikit. Then masukkan telur yang dah dipukul dengan sedikit garam.
7. Kuali tu makesure panas betul ya..then bila dah masuk telur, ratakan dengan melenggang kuali tu..hahaha..aku tak tau nak bagi instruction macam mana nak kasi jelas ni...kalau nak guna sudip pun boleh..biar melebar..senang nak bungkus nanti.
8. Dah siap buat bukaan telur tu, bolehlah masukkan bahan inti tadi. Kalau bukaan lebar telur tu besar dan tebal, lehla masukkan banyak skit intinya. Then lipatkan telur tu cepat...mcm lipatan sampul surat tu..jangan bagi telur tu masak abis..nanti susah nak melekat.
9. Sette lipat..ambik pinggan..tekup dulu bahagian belakang..dan angkatlah...taraaaa..hasilnya macam yang dibawah okay...

Dah siap, hiaslah ikut kreativiti masing-masing..kata nak pikat suami kan...hahahha...nantilah, kalau aku ada masa, dan Incik Daus ada umah, akan ku paksa dia ambik gambor  step by step proses membungkus ni ya...

Ok..selamat mencuba!

Sunday, June 29, 2014

SALAM RAMADHAN 1435

Assalamualaikum….

Alhamdulillah..

Bertemu kembali kita dengan bulan penuh keberkatan..penuh barakah..Ramadhan Al-Mubarak..semoga bulan ini memberikan ruang untuk kita memperbanyakkan amal ibadat dan juga bulan memperbaiki ‘report card’ kita ya…Jangan ada yang puasa tipu2 tau..kita sesama manusia tak Nampak tapi Allah maha mengetahui…

Mungkinkan bulan-bulan Ramadhan ni akan diisi dengan entry-entry makan2? Hmmm..kita tunggu dan lihat okay..hehehhe…



Thursday, June 26, 2014

Makan-makan perpisahan...Domino's Pizza..weeehhuuuu!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Haaaa...seperti yang dijanjikan, aku akan upload kisah makan-makan sepanjang minggu ni...hehehhee..ni kisah hujung bulan May hari tu kalau xsalah aku...

Ini, gambar di bawah ini adalah gambar aku dengan skandal terbaru..hahahahha..mati aku kalau Incik Daus tau ni..hahaha..dan kebetulan nama dia pun Firdaus..heheheh..

Inilah intern aku yang keenam tak salah aku..so ni adalah last day dia..jadi marilah kita membelanja makan...disebabkan rehat hanya 1 Jam, jomlah kita order, angkat phone..call saja.. ;-)



Comel kan mini cupcakes ni..ini dari House of Mini..boleh google, banyak kiosk dia..comel-comel cupcakes dia...senang, sekali ngap aje..dah penuh mulut...



Dari kiri, Devi, Nisa dan Firdaus..amboi Nisa...terkejut sangat buat muka tu....ishhh..kiosk House of Mini tu ada je kat Mydin Meru ni...



Parmesan Bread..makan panas-panas..sedap ni...uisssshhhhh...


Thin crust pizza..aku kalau order Domino's, aku memang suka yang thin crust atau yang jenis ada keju...cheesy pan crust...

Amboi masing-masing...semua dah senyap sunyi dah ni...kusyuk sangat makan ni..hehehhe...



Aku sudahi dengan peberet aku...Banana Kaya Dessert...makan time panas..peeehhh..sedap sangat..ada rasa cinnamon...trylah...memang best!


Untuk menu-menu tambahan lain, silalah ke website Domino's ya...

To Firdaus, Good Luck in everything you do...thank you so much for helping me out for this couple of months...you totally a great helping hands.... ;-) 

Wednesday, June 25, 2014

Jom Makan Best di Empire Gallery,Subang Jaya:Pavlova @Serai Restaurant


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Weehuuuu..mehlah kita share story makan-makan yang dah ku simpan berbulan lamanya jugaklah..ampunnnn...

Serai@Empire Gallery, memang antara tempat favourite tiap kali aku balik Shah Alam..terletak di aras bawah Empire Gallery, tempat ni pada aku sangat selesa dan santai...aku suka dekorasinya juga yang banyak dilatari dengan warna putih.


 Kebanyakan dessert dia memang sedap okay...

Ini di antara menu- menu yang ada di Serai. Memang aku suka sangat nak datang kat sini. AKu suka makan pandan creme brulee dia dgn teh o ais serai dia..mmg syok abis,...



Muka kakak penuh teruja...senyum2control..hihihi...


Pavlova...korang percaya atau tidak...aku tak pernah sekali pun terasa nak makan pavlova atau merasa Pavlova selama dessert ini menjadi fenomena kat media social...cewahhh..kemain lagi aku berkata2..hahhaha! Tapi mmg betul..aku tak pernah cuba makan pavlova ni..tapi banyak review kata pavlova serai sedap...so kunjungan kali ni, aku pun trylah rasa..selalunya kalau ke Serai, aku lebih suka order Panndan Creme Brulee..actually aku pun bukan  peminat creme brulee, tapi creme brulee kat sini aku suka,sebab dia xmanis sgt..dan ada rasa crunchy kacang pistachio yang dibkakar dan ditabur kat atasnya..

Berbalik pada kisah pavlova...bila aku try...ermmm..ternyata aku bukan penggemar pavlova kot..sebab manis sgt pada aku..dan ternyata dessert pada kegemaran tekak aku adalah yang berkaitan coklat,vanilla atau keju...hehehhe..sorrylah ya...and..tiramisu..suke sgt... and perhaps aku lebih sukakan pastri kot...



tapi untuk anda yg suka..silalah cuba ya...


Kakak order carbonara macam biasalah...memang sedap..lemak dia taklah terlalu memualkan walaupun nampak macam sangat pekat kan..aku mintak skit pun jenuh nak dapat...kalau dah sedap, kena kat tekak dia..memang payahlah kalau nak diajak kongsinkan....takpelah nakkk..janji makan...


Air ni..adalah teh o ais serai dengan pudina...aku tak tau nak cakap atau gambarkan betapa aku suka sangat2 dengan air ni..rasa segar sgt tiap kali minum..dengan sorbet tu..memang sangat best...aroma mint dengan serai tu, just nice..minum waktu cuaca panas macam sekarang ni..pehhhhh...silalah gambarkan betapa soothingnya...aishhhh..ghase nak pi minum skrg plak dah...adeyyyy....


As for the main dishes, kami order yang kat atas ni..one of their Serai Platter..oklah rasa dia...banyak gak portionnya..

Haaaa...cam ginilah kaedahnya meja makan ibu bapa yang ada budak kecik..sepah2 dengan tisu okay..beg aku pun oenuh dgn stok tisu basahlah, tisu keringlah..sapu tangan..hand sanitiser..korang leh bayangkan nape mak2 kebanyakan akn mengusung beg tangan yang besar gedabak?

Ibunya sibuk nak ngambik gambor..see, kakak tak pedulik, sedap sgt makan tu..dieorang serve la sekali dgn pinggan plastik utk budak tu..sekali..hmmm, xmaunya dia..nak jgk makan dlm pinggang mangkuk org besar..kata kakak, kakak dh besarlah..hmm...yelah...
Overall, dr segi harga, oklah..sesuailah dengan tempat....kalau nak belek2, lehla masuk website dia, type je serai empire..kuarlah nanti...

esok, kita nak cite tempat makan mana plak? Hmmm...tuuunggguuu.....saja je share siap2, senang u all nak plan nak makan di mana time berbuka nanti kan...wlwpun sekarang ni dah banyak restoran2 macam ni offer buffet jgk time Ramadhan nanti...

until then..tatatititutu...

Tuesday, June 24, 2014

Lepas gian makan Kenny Rogers...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Anda..anda semua...sorrylah sangat-sangat kerana terpaksa membiarkan beberapa hari ini tanpa khabar berita..ewah!!! Kalau U all perasan, kan Ahkak ada update tentang program Ihya' Ramadhan..so ahkak is busy dengan event tersebut. Jadi nak gagahkan diri menaip malam-malam, memang tersangatlah malasnya...

Alhamdulillah, segalanya berjalan baik..dipermudahkan walau dengan mcm2 hal..hehehe..biasalah kan..so..last Sunday, sebagai hadiah buat diriku ini..dan juga sebagai makan-makan sempena Father's Day yang dah berminggu-minggu jugak tertunda sambutannya...sorry ye Incik Bapak..your wife is soooooo busy...hahahah..so mehlah, ibu belanja makan...makan best...tapi sebabkan 22 June..iaitu dihujung-hujung, penghabisan pusingan gaji..heheheh..jadinye...ibu belanja Kenny Rogers jelah ek... *sebenarnya sendiri yang teringin nak makan...aci kan..belanja ikut tekak kite..aci kan..kan..??? ;p*

Wokey..bapak..kasi order...


Amboiiiii...sampai kemam-kemam bibir nak mengorder..mcm banyak je tu nak order....ingat..ibu kata ibu belanja dalam 10 hengget je sorang..lebih bayor sendiri..muahahah! takde ahhh..ahkak kan wife mithali..takkan nak buat gitu kan..udah penat berkejar balik dari Langkawi kan..sebab wife nya tak cukup staff nak angkat barang time event...hehehe..you are the greatestla!!! ;p


See..see..itulah muka aku yang memang keletihan yang amat sangat....berapa hari xleh tido tu..sembap semacam..adeyyy..Incik Suami..tak rasa ke macam nak belanja pi facial ke seround dua??? ahaks!


Sibuk nak ambik gambar ibu ngan bapak..so atas ni hasilnya...blurrr...sengaja tau kakak, sabotaj!!!


Kakak nak ikat dandan...sebab kakak ni kan Elsa Frozen....hmmm..iyolah anak...


Mac and Cheese...untuk kakak..abis ni ya semangkuk..memang suka kakak dengan makanan cam gini..agaknya sebab time aku mula-mula mengandungkan kakak dulu..3bulan pertama..aku memang tak selera nak makan nasi...memang makanan macam ginilah yang aku leh telan..macam carbonara...walhal benda-benda cam gini, sebelum mengandung, memang takleh jalanlah makanan cam gini...


Yang atas ni menu Incik Daus, dan yang bawah ni aku punya...


Sungguh lama gila tak makan Kenny Rogers...ada kot semenjak pindah Ipoh..haaa..memang lama gilalah..dekat dua tahun lebih..sebab tak makan? Sebab tak terasa nak makan...boleh ek gitu???




Ok...itu saja untuk kali ni..kami dah kenyang...nengok muka penuh keseronokan ini...heheheh...

Aku berazam nak siapkan sume entry makan2 before puasa menjelang..doakan kejayaan aku ya kengkawan...

Friday, June 20, 2014

Siapa nak jumpa Ustaz Kazim Elias?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah..Ramadhan semakin menghampiri kita..semoga Ramadhan kali ini menjadi satu permulaan baru untuk kita merubah diri menjadi lebih baik dari sebelumnya..Insya-Allah..

So sebagai permulaan, jom nak kita datang beramai-ramai ke Majlis Perkongsian Ilmu agar lebih menghayati nikmat bulan Ramadhan ini....


Sila..sila..jemput beramai-ramai penduduk sekitar bandaraya Ipoh, Meru, Manjoi dan Silibin..untuk sesiapa yang tak tahu Bangunan PTTC tu di mana, senang je..dia bangunan tinggi, tepi jalan dari highway nak ke Kuala Kangsar dan Penang tu dah boleh nampak. Tak pun, siapa yang selalu lalu Jelapang nak ke Mydin Meru tu, sure nampaklah bangunan tinggi 19 tingkat ni...mohle kita share ilmu ya...

Sehingga berjumpa lagi..tatatititutu kengkawan! ;-)

Wednesday, June 18, 2014

Siapa sini penyokong PORTUGAL???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Haaaa..siapa sini fanatic fan of Piala Dunia? Sure ramai yang ngaku kan..kan..kalau tak ngaku, takut dikatakan tak ruggedlah ek..hehhe..karut komedia je sume tu...macam aku, dah berapa kali dah Incik Daus kenen ajak tengok bola.Aku iyakan aje..anggukkan aje..last2..belum sempat kul 10.01 p.m..aku dah gone by the wind..zzzzzzz..lenyap lena ntah ke benua mana..iyalah, time dia ada kat umah jelah dpt keistimewaan jadik malas skit...kalau tak, mcm2 si kakak punya karenah nak dilayan kan... ;p

Ok, tak mau citer bebanyak..ini aku nak pesan skit..pada [eminat tegar Portugal...sila..sila beri tumpuan pada mesej yang nak aku sampaikan ni...



Sila tumpukan perhatian...













Tadaaaaa....



Hahahahha! Aci kannnnnn????????

Bukan selalu, ahkak nak tampilkan lawak ngok ngek cam gini..

Saja je..nak kasik ahkak2 chill...gelaklah skeeettt...xkan serius sangat kot....heheheh..

Ok dah..pi sambung buat keja...kang bos marah!

NOTA KAKI: Aku tulis ni tengah malam selasa ya..mode auto publish jerk...kot-kot ada Mak Limah Opice yg skodeng blog aku ni berprasangka...hahahah! Ahkak memang laser lately... ;-)

Tuesday, June 17, 2014

Stress? Rileks, jom pekena teh ais! Hahahah!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Aci tak kalau bagi heading camtu? Konon kreatif sangatlah, menarik abislah heading ku itu...hehehe...Aku akui minggu ni memang minggu yang sangat padat dan sangat panas…balik umah je dah lemau..mood nak menulis blog semakin ermmm alahai…rasa macam nak zzzzzzzzzz….tapi malam ni, mehlah gagahkan diri demi tidak membiarkan blog ini jadi sarang labah-labah adanya...ahaks! ;-)

Minggu ni, Incik Daus ada kat umah..kecuali esoklah..Insya-Allah akan mula beroutstation seperti biasa…jadilah aku ‘Isteri Tinggal’ buat sekian kalinya..uhukk..uhukk..

Hari ni, ngam 5.30p.m SMS Incik Daus ajak mengeteh kat AK Corner area Bercham, satu hala nak balik umah kami. Rasa nak santai-santai aje..hal-hal stress kat opice nak tinggal jauh-jauh.Lama dah tak melepak-lepak petang hari cam gini. So Incik Daus pi ambik kakak kat umah mak, dan kami janji jumpa kat AK Corner ni. Saja nak mengeteh, dan pekena Capati Kuah Sardin dia yang lembut gebu itu…

Saja borak-borak, dengar cerita kakak tentang sekolah..kakak macam biasalah, bila ditanya, “Kakak,kakak belajar apa kat sekolah tadi??” Kakak dengan yakin pun menjawab, “Kakak belajar A,B,C, Ibu…” Tak abis-abislah belajar ABC..hahahah! Dengar dia celoteh tentang kawan-kawan sekolah..dan tetiba.. “Bapak, kakak xnak balik umahlah, kakak nak balik hotel…” Hamboooiii anak….sesukanye nak tido hotel ya selalu..ish..ish..boleh gugur rambut bapak sehelai-sehelai ini macam…heheheheh…


Dan tetibe, “Takpelah, nanti bapak belikan kakak kek ‘Pojen’ (Frozen) jelah..” hahahah…kakak bab order memang ‘A’..cer kalau bapak dia jawab tak boleh!! Nanti kakak akan kata.. “Please…bapak..please…kesian kat kakak…” hahahha! Gitulah…bab membeli jiwa memang terror kan…

Ni la muka kakak yang bijak macam Kancil...katenye.. (pengaruh cerita Pada Zaman Dahulu...hehhehe)


Monday, June 16, 2014

Resipi: Masak Lemak Cili Padi Nangka dengan ikan bilis...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Happy Father’s Day!!! So apa plan you all semua untuk father’s day? Macam aku dengan kakak, Incik Daus bertugas sepanjang weekend. Ada exhibition nun jauh di Utara tanahair. Jadinya semalam pagi-pagi dh SMS mintak tolong masakkan, dah lama konon tak makan masakan dari air tangan isteri dia yang mabeles ni..hahahah…kunun…

So sempena menghargai jasa baik seorang bapak..hehehe..aku plan nak masak jelah..dah requestnya gitu..Incik Daus memang jenis suka makan kat umah..dia kata rasa lebih puas kalau makan di rumah…
Aku fikir punya fikir, sambal beli barang-barang keperluan kedai Sabtu tu, Nampak nangka. So, jomlah buat masak lemak cili padi nangka.

Maka atas kegigihan dengan kakak yang sibuk ajak main…hmmm…maka terhasillah…



Simple je, meh aku share bahan-bahan dan cara membuatnya..

BAHAN-BAHAN:
500 gm nangka
30 biji cili padi kampong (aku guna yang kecil-kecil tu…memamg kaw pedasnya..kebetulan Incik Daus memang suka makan pedas, cili padi tu leh dia gigit macam tu aje..)
2 biji bawang besar
5 biji bawang Putih
1 batang serai (hiris nipis)
Sedikit kunyit hidup
Sedikit ikan bilis
*Bawang, bawang Putih,serai,kunyit hidup dan ikan bilis ini dikisar halus
3 keping asam keping
2 batang serai (diketuk)
1 kotak santan (250ml)
Segenggam ikan bilis
Daun kunyit

Cara Membuat:

  1. Cuci bersih nangka dan kemudian rebus sehingga separuh empuk. Kemudian, toskan dan asingkan ke tepi.
  2. Panaskan kembali periuk. Masukkan bahan-bahan yang dikisar halus tadi bersama dengan 1 liter air.
  3. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan nangka, asam keping, serai yang diketuk dan segenggam ikan bilis.
  4. Biar sehingga nangka tersebut empuk, dan masukkan pula santan serta sedikit garam.
  5. Akhir sekali, racik-racik daun kunyit dan masukkan sebagai pembangkit wangi masak lemak nangka kita.


Memang sedaplah!!! Memang bertambahlah makan! Kahwinkan plak dengan ikan kembung lemak goring, telur masin…peeehhhh!! Sebabkan semalam hari bapa, menu meriahlah sikit..kasi chance la, untuk Incik Daus rasa service ala hotel 5 bintang, bab sama macam hotel tu, bab yang banyak menu je la..table d├ęcor…tak sangatlah kan…heheheh..aku masak juga ayam goring kunyit dengan sup tauhu untuk kakak..sama dengan hati ayam sambal kicap…

Alhamdulillah…kenyang…dan memang ‘A’ sangat, makan pedas-pedas dalam keadaan cuaca panas…so jangan lupa minum air banyak tau!


 Meh jamu mata sekali lagi..meh..meh..


Wednesday, June 11, 2014

Kakak demam..ibu plak mata lebam...alhamdulillah..dugaan minggu ini...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Lama dah tak jenguk blog..

Minggu ni sibuk yang amat..balik je dari KL..sambung plak training ni ha..ha'ah dalam training ni..curi masa sat...hehehe

Kakak demam panas, ibu kakak plak mata dah berlebam...berjaga dah dua malam..sebab kakak jenis macam aku jugak..demam malam..masuk kul 10am cam tu..suhu mulalah naik..

Semalam bawak gi klinik, suhu 39..aku half day EL je la, kenangkan kena attend training ni..Incik Daus plak out station..hmmm ginilah kehidupan 'SUPERMUM' .. 'SUPERWIFE'...

Mata..bertahanlah wahai mata..tongkatlah selagi mampu...huhuhuhuhu...

Dan anak ibu...cepat sembuh ya...


Wednesday, June 4, 2014

Berkelana hampir 4hari di Kuala Lumpur...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hy semua...waahhhhh....tak sabarnya nak balik. Tak sabar nak tunggu Jumaat, nak peluk kakak kuat-kuat...rindu wei..lama dah tak out station sebegini lama...

As I said, kalau sempat buat stok..ermmm..nampak gayanya memang taklah sempat nak buat stok. Ni curi-curi update..sementara menunggu satu emel penting. Mata dah ngantuk, badan toksah katalah..memang letih yang amat...kaki pun lenguh..mcm kalau dapat urut ni sedap jugak kan...aduiii...

Aku buat apa kat KL ni..kejalah..keja apa...?? Ada event, yang company aku partnership dgn sebuah U tersohor di Malaysia ni...pehhh, ayat tak menahan kan..tersohor katanya...hahahah!

Mehler..aku kasik nengok gambarnye ye..




Gitulah lima hari ini...badan di sini tapi hati sudah kembali di Ipoh..rindu mau tido peluk-peluk dengan kakak...tiap kali call, tiap kali tu la kakak dok merungut.. "Ibu, kakak tunggu Ibu..tapi kenapa Ibu xambik-ambik kakak lagi ni...ibu balik lambat sangat ni..."

Sabar ya anak..nanti Ibu balik ok... miss her badly ... ;-(  sikit je lagi ya, ibu nak abiskan keja...

Monday, June 2, 2014

Kisah pembunuhan kejam lipas yang sedang mengawan...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Gambor ni Ihsan google Image...

Siapa kat sini yang sama aje perangainya macam aku? Geli dengan lipas? Cepat angkat tangan!!!

Huiii, aku memang tak boleh gila dengan lipas ni. Macam Nampak hantu lagaknya. Bak kata Incik Daus.. “Anak dengan ibu sama je..nampak lipas pun nak cemas!”…hahahah! Iya, anak dara tu pun takut dengan lipas jugak. Sama je lari pecutnya macam aku..bolehlah sampai naik meloncat atas sofa.

So last week, waktu aku dengan kakak berdua-duaan di rumah…bukaklah bilik air. Nak mandi kononnya. Sekali aku Nampak ada tiga ekor lipas, bukan main besar. Mencanak lari bila dengar bunyi pintu dibukak. Dalam hati, aduiii..masa Incik Daus takdelah pun korang nak keluar kan..terbayang-bayang citer Cockroach Apartment ke ape tu..tapi ada sekor lipas yang tengah lari tu..macam pelik sikit. Dia macam dua ekor dan bertemu kat bontot. Aku dalam dok pelik-pelik tu pun, cepat aje capai penyembur..zasssssss…aku sembur kemain banyaknyalah kan…then terus tutup rapat pintu bilik air.

Lepas tu lari dengan kakak ke ruang tamu,.. *muka macam biaselah, penuh cemas dan kegelian dua beranak..*

Aku pun capai hp, texting Incik Daus…

Aku:  Abg, ada 3 ekor lipas besar dalam bilik air. Siap sekor tu macam kembar ke apa, dia bertemu dekat buntut, macam tercantum. Syg dah sembur dan tutup bilik air. Napa bila abg ada, tak ada pula lipas banyak macam tu.

Incik Daus: Oooo, itu lipas tengah mengawanlah syg. Lipas tahu bila abg ada dkt umah. Lipas takut dengan abang..heheheh..

Aku: Hahahahah! Itu lipas tengah mengawan ke? Serius? Kesian lipas tu..tak sempat nak buat apa, dah kena spray. Sebab bila spray tu, dia lari tapi tak lepas pun..terus aje melekat, tu yang ingatkan kembar siam ke ape lipas ni..adoiii..kesian plak…

Incik Daus: Takpa la syg, lipas tu memang kena musnahkan sebab tak elok. Jangan rasa bersalah, betul tindakan syg tu..buat muka ganas skit mcm icon abg bagi ni..
x-(

Aku: (dalam hati – amende punya advise ni…kih..kih..sabor jelah…incik suami, ohhh incik suami…). Macam nasihat environmentalist sgt aihhhhh…ni syg nak mandi macam mana ni…kakak dahlah tak bagi mandi..soh teman dia menari High 5..adeyyy..

Incik Daus: Aikkk, kakak ajak menari? Hehehe..kakak..kakak..Takpe, mandi aje kat bilik air bawah tu..lipas tu mesti dah mati punyalah..

Aku: Tapi macam tak sanggup plak nak tengok. Sedih plak lepas bunuh lipas-lipas tu…

Incik Daus: Ada plak macam tu..kuatkan hati. Syg tau tak lipas boleh berkembang dengan jumlah yang banyak..jadi, jgn rasa bersalah. 3 ekor yg syg bunuh tu, dah biakkan yang lain. Bahaya kalau tak hapuskan.

Aku: Abg ni..iya-iya je..betul ke tidak fakta tu?

Incik Daus: Iyalah..abg taulah..sebab dulu time duduk asrama, abg kaji benda-benda ni..

Aku: * Like serious?Bukan dulu blajar civil engineering ke? Tang mana plak subjek kaji habitat lipas?* Ishhhh abg ni..dah rupa rancangan potret mistik plak..

Incik Daus: Heheheheh…takpe, masuk je bilik air tu..nanti balik, abg buat serangan lagi terhadap lipas-lipas lain, ok..

Aku:  *Tak tau nak gelak ke nak ape lepas abis sesi borak lipas ni…*

Hmmm, gitulah Incik Daus, ade je modal fakta vs auta dia…

But anyway…esok sampailah khamis aku akan berada di KL…keja daaaa..so kalau aku gigih taip stok, adelah entry seterusnya esok dan lusa, dan lusa lagi..kalau takde tu..nampak gayanya ini ajelah entry yg Berjaya dibuat stok..muahahah..sebab kami pun baru balik dari wedding cousin di Rawang..memang letih sangat2…hari ni mengemas, mendobi segala..so semangat kesukanan menaip entry ni..macam..errrmmmm alahai…huhuhu…


‘Till we meet again..tatatititutu…