Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Hari
Isnin..as usual, Monday Blues.... ;-(
Monday
je ke atau sambung Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday Blues? Hehheheh..Saturday
Sunday jadi hip hop terus..hahahah!
Ok,
ok..hari ni bukan nak cerita pasal mood lemau ke ape..hari ni nak cerita
tentang LAKSA.
Erny
sembang pasal laksa, memanglah aku sendiri pun tak percaya. Buat sesiapa yang
mengenali aku buat zaman-berzaman, memang amatlah mengetahui yang aku ni memang
tak suka makan laksa. Aku pun tak sure kenapa aku tak suka dan tak makan
langsung laksa. Aku ingat lagi dulu kalau time balik kampong arwah Abah di
Kulim, Kedah, memanglah azab menahan lapar. Sebabnya family arwah Abah semuanya
suka makan laksa. In fact arwah Tok dulu meniaga Laksa pun. Kalau balik raya,
dari satu rumah ke satu rumah, semua pun masak Laksa. Jadinya aku makanlah
kuih-muih je. Then akan paksa arwah Abah cari kedai makan sebab nak makan nasi,
hahahahha! Macam-macam karenah kan…kiranya aku jelah yang tak makan laksa.
Adik-adik aku semua hantu laksa.
‘Tulah’
agaknya orang tua-tua kata…hahahah..aku kahwin dengan orang Kedah, memanglah
suka makan laksa jugak, Incik Daus kalau makan Laksa suka makan dengan Otak
Udang. Ok, itu aku leh terima lagi..akan tetapi, bila anak aku si kakak pun
suka juga makan Laksa…adeyyy, memang terasa kena tampar kiri kananlah, hahahah!
Kakak pula suka makan laksa beras, bubuh kicap plak tu…sayur-sayur jangan bubuh…memang
2 mangkuk kakak boleh habiskan. So, apakah ini semua? Ibu hanya mampu saksikan
sahajalah…sabor jelah.
So, atas
kesedaran sivik itu, maka Syawal baru ni, aku gigih cakap dengan mak, “Mak,
Along nak masak Laksa..” Hahahha..memang statement terbaiklah aku rasa…ini
bukan dusta, kenyataan.. ;-)
Bertabah
ya kawan-kawan, panjang plak entry resipi kali ni..wokey..mehlah kita mulakan
masak…so kalau aku yang first time ni pun boleh buat, tentu you alls semua pun
boleh buat, kan..kan..kan…
Bahan-bahan:
Ikan
Sardin, mak aku pesan guna ikan sardin ni membuatkan kuah itu lebih berlemak …aku
guna dalam 30 ekor ikan sardin, sebabnya ikan ni kecil saiznya. Nak raya kan,
semua barang pun cepat je habis. Bayangkanlah, bunga kantan pun aku beli
setangkai harganya RM 3 ya, kat Pasar Besar Ipoh tu…aku beli dua hari sebelum
raya.
Ikan sardin
ni, lepas bersihkan, direbus dahulu.
Bila dah masak, angkat dan toskan. Air
rebusan ikan ini tadi diasingkan dulu. Nanti silalah asingkan isi dan tulangnya
ya. Tulang ikan ni jangan dibuang, lepas dah asingkan isi, tulang ni dikisar bersama
sedikit air, dan ditos. Ambil pati airnya sahaja. Air tulang ikan yang dikisar
ni, lebih menambahkan manis kuah secara semulajadi. Macam aku, aku kisar
tulangnya saja, kepala ikan tu aku buang.
Bahan
seterusnya, 1 tin ikan sardin. Aku guna jenama Ayam Brand. Isi ikan sardine dalam
tin ni, dilecek sampai jadi macam dalam gambar.
Bahan-bahan
lain, macam biasalah daun kesum, daun pudina, dua tangkai bunga kantan, dua
batang serai (diketuk/dititik), asam keping, Garam dan gula secukup rasa.
Cili
kering (sukatan ikut selera masing-masing, aku guna dalam 1 mangkuk kecil cili
kering), dikisar dengan tiga biji bawang besar dan lima biji bawang putih, dan
sedikit belacan.
Buat
kuah laksa ni agak mudah pada aku. Mula-mula, masukkan adunan cili kering yang
dah dikisar tadi ke dalam baki air rebusan ikan tadi dan biarkan air tu
mendidih. Kalau macam arwah Abah dulu, abah akan tumis cili tu dulu, kemudian
baru masukkan semula air rebusan ikan tadi.
Kemudian,
masukkanlah isi ikan yang dah diasing tadi, masukkan juga air kisar dari tulang
ikan tadi. Akhir sekali, masukkan isi ikan yang dah dilecek dari sardin dalam
tin juga.
Biarkan
mendidih. Masukkanlah daun kesum, daun pudina, bunga kantan (belah dua), serai
yang dah dititik dan juga garam serta gula sedikit. Asam keping jangan lupa ya.
Settle
bab sediakan kuah, laksa tu bolehlah dicelur dengan air panas sekejap, then
toskan.
Makan
laksa ni, renyahnya sebab banyak bahan-bahan sampingan. Antara bahan sampingan
yang aku sediakan adalah kat bawah ni..
Telur
rebus, timun, cili padi, salad..semua ni hiris nipis. Limau nipis, dibelah dua. Aku
gandingkan dengan laksa beras. Si kakak suka laksa beras. Dan aku pun, bila
cuba-cuba rasa laksa ni, terasa laksa beras lagi best kot dari laksa biasa tu.
Maka
akak pun terasa nak kuak selendang skit sambil buat muka poyo sebab berjaya
masak laksa yang ahkak sendiri pun tak pernah makan sebelum ni..heheheh…
Kalau
ahkak yang first time buat ni pun can strike with flying colors, apa kata you
all pun cuba juga…Selamat Memasak!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)