Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Friday, July 11, 2014

Resipi: Puding Bandung Cincau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Bulan-bulan puasa ni, macam mudah je jatuh cinta dengan juadah yang manis-manis. Memang suka sangat makan puding, kuih pulut seri muka ke, tepung talam, badak berendam..kuih lopes..tak tahulah kenapa dengan tekak aku ni, time bulan puasa memang inilah antara kuih-kuih yang aku suka. Gigih ni buat kuih lapis sendiri sebab nakkan rasa lemak manis kuih yang sebenar..untuk resipi kuih lapis boleh rujuk entry aku yang ini…Resipi:Kuih Lapis

Tapi untuk hari ni, marilah kita share resipi Puding Bandung Cincau..



Bahan-bahan:

20 gm agar-agar
1 liter air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat manis.
1 paket cincau (dipotong dadu, saiz potongan ikut kerajinan masing-masing..hehehe)
1 cawan gula
Perisa Sirap Ros

Cara Membuat:

  1. Basuh dulu agar-agar berkenaan. Panaskan api dan rebus agar-agar tu sampailah cair semuanya.
  2. Then, masukkan gula, kacau lagi sehingga gula melarut.
  3.  Masukkan susu cair dan diikuti susu pekat manis.
  4. Masukkan perisa sirap ros.
  5. Akhir sekali masukkanlah cincau. Semua dah ok, tuang ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti sejuk.



No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)