Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Bulan-bulan puasa ni, macam mudah je jatuh cinta
dengan juadah yang manis-manis. Memang suka sangat makan puding, kuih pulut
seri muka ke, tepung talam, badak berendam..kuih lopes..tak tahulah kenapa
dengan tekak aku ni, time bulan puasa memang inilah antara kuih-kuih yang aku
suka. Gigih ni buat kuih lapis sendiri sebab nakkan rasa lemak manis kuih yang
sebenar..untuk resipi kuih lapis boleh rujuk entry aku yang ini…Resipi:Kuih Lapis
Bahan-bahan:
20 gm agar-agar
1 liter air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat manis.
1 paket cincau (dipotong dadu, saiz potongan ikut
kerajinan masing-masing..hehehe)
1 cawan gula
Perisa Sirap Ros
Cara Membuat:
- Basuh dulu agar-agar berkenaan. Panaskan api dan rebus agar-agar tu sampailah cair semuanya.
- Then, masukkan gula, kacau lagi sehingga gula melarut.
- Masukkan susu cair dan diikuti susu pekat manis.
- Masukkan perisa sirap ros.
- Akhir sekali masukkanlah cincau. Semua dah ok, tuang ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)