Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera….
Petang-petang, bila hujan..pekena bubur cha cha ngan
keledek manis, memanglah syok…aku memanglah peminat bubur cha-cha ni. Rasa dia
yang kenyal-kenyal tu yang menawan kalbu…heheheh…untuk yang mungkin tak tahu,
yang dipanggil ‘cha-cha’ ni bentuknya panjang-panjang,warna-warni tu…
Ok..jom kita sembang plak tentang cara nak buat
bubur ni, atau disesetengah tempat dipanggil pengat. Mula-mula sekali, ini
bahan-bahan yang aku gunakan:
1 biji keledek merah (saiz sederhana, dipotong
bentuk kiub)
1 cawan isi ‘cha-cha’
1 helai daun pandan (ikat dan pintal)
2 senduk kecil gula putih
3 sudu besar gula merah
1 kotak santan (ini je yang ada kat umah waktu
ngidam ni…hehehe..kalau nak lebih berlemak, disarankan pakai santan biji tu la…)
Air secukupnya
Secubit garam
Cara
nak buat dia, mudah saja…
- · Mula-mula rebus dulu ‘cha-cha’ tu dalam 5-10 minit. Bila dah lembut, angkat dan toskan. Kemudian, rebus plak ubi keledek merah tu. Dah masak, angkat dan toskan.
- · Lepas semua bahan ready, barulah rebus air sampai mendidih. Masukkan gula putih dan gula merah. Kacau sampai sebati.
- · Lepas tu, bolehlah dimasukkan isi cha-cha dan ubi keledek yang dah direbus tadi. Jangan lupa masukkan jugak sedikit garam sebagai pembangkit rasa lemak.
- · Bila dah mendidih kali kedua, masukkan santan dan juga daun pandan. Kacau sekejap, then bolehlah padamkan api.
- Memang syok kalau pekena dengan secawan kopi o panas…marvelous!
- Ok..jom makan...tatatititutu!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)