Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, March 31, 2015

Jom Makan Best Penang: Aneka hidangan masakan Kelantan asli di Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

As usual, kalau pergi mana-mana, memang kami suka explore makanan kat tempat tu. Barulah best kan..tapi tempat makan kali ni beza skit. Pergi Penang, tapi makan makanan oghe kelate..haaa, bisa tak tu? Eh, eh…dah ke Indon plak…hahhaha…

Restoran Anggerik ni lokasinya dekat aje dengan office Incik Daus.. aku macam terkejut jugak bila Incik Daus bawa makan ke sini. Sebabnya knowing him, dia kurang skit masakan kelate ni. Incik Daus jenis orang yang suka makan pedas. Cili padi kampung tu diratahnya aje…

Takpe, meh kita cuba..kalau x sedap, pedih telinga je la kena kritik pada yang mencadangnya…hahhaa..


Kami sampai agak awal, dalam jam 8.00 pagi. Orang masa ni tak ramai lagi. Makanan kat restoran ni memang banyak. Sampai naik rambang mata menengok. Incik Daus kata kedai ni memang ramai orang sebab makanan dia variasi.



Meh aku kasi jamu mata kat u alls semua…





Banyak kan..aku macam biasa, pagi-pagi kena kasi suntik itu kaffein dalam darah…benda lain jangan nak gatal pi suntik tau…hehehe..



Nescafe O Tarik yang kawwww….memang peberet..pandai yang buat air ni buat…

Aku dah lama teringin nak makan laksam ni..so saja try kat sini..



Rasa dia memang sangat sedap, aku suka sangat ..

Incik Daus makan nasi dagang, aku try jugak..sedap berlemak nasi dan gulai dia tu…puas hati…


Dan yang paling buat aku teruja adalah…

Jeng..jeng…

Haaaa..ni dia..Pulut Mangga…


Hari tu pi Perlis nak makan pulut mangga ni xdapat..dieorang kata belum musim…

Rasa dia memang sangat, sangat sedap okay..pulut dia lembut dan dimasak elok..memang sedaplah, mangga pun manis…kecur liur bila teringat makanan-makanan ni..kalau pergi sana lagi, Insya Allah akan repeat makan dekat sini…

Selain dari makanan berat ni..ada gak ambik kuih..kuih cekodok dia sedap, lembut..Pulut Panggang dia tak berapa sangat…kuih keria dia mak kata keras jugak…tapi main dishes dia memang semua best. Ada gak kuih muih tradisi Kelantan kat sini..tapi dah penuh sangat..next time kita cuba. Kalau nak makan bubur, pun ada dia jual. Macam-macam jenis okay.



Tengok..betapa ngada2nya budak kecik ni..kalau dengan Opah, makan suap sendiri pun jadik tak pandai..aishhhlaaahhh...


Di akhiri dengan gambar empunya blog yang sweeeeeeetttt nawwww...hahhaha..



So lokasinya kengkawan…

Restoran Anggerik Desa
12, Jalan Todak 4, Seberang Jaya, 13700 Perai, Pulau Pinang


6 comments:

  1. sedap dan banyak pilihan... kalau keja area sini mau lebih bam bam jadinye..hehehe

    ReplyDelete
  2. Uishhhh... Pulut mangga pon ada... Meriah!

    ReplyDelete
  3. Scdha: Itu ahhh, pulut mangga seawal 8 pagi as bekpes..memang rare di Penang ye... ;-)

    ReplyDelete
  4. Tq admin.... kena pi cari ni... dah 15 tahun ambo duduk penang... tok tahu pun ado restoren makanan kelate ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome incik saudagar...sila..sila...tapi memang sedap makanannya.. ;-)

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)