Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Ewahhh..sopan
betul title, kacang dhal u alls..walhal kat rumah selalu sebut parpu..hahhaha!
errmmm..skali mamu habaq mai kat hang…. Ahaks!
Actually
dah agak lama juga teringin nak buat Kari Telur dengan kacang dhall ni tapi
weekend baru ni dapatlah kesempatan masa untuk kembali ‘bersilat’ di dapur..
Meh..meh
ahkak kongsikan bahan-bahan yang diperlukan…
Bahan-Bahan:
1 ¼ cawan
kacang dhall (direndam dulu, aku rendam dalam 2jam, kalau rendam semalaman lagi
ok)
1 kotak
santan (200ml)
5 biji
telur
Garam dan
gula sebagai penambah perisa
Air
Bahan
Tumis Darat:
*3 biji
bawang merah
*3 biji
bawang Putih
*Sedikit
halia
(bahan
bertanda * dihiris nipis)
1 tangkai
daun kari
Sedikit
herba campur (jintan manis/jintan putih/biji sawi)
Cara
Membuat:
1.
Rebuskan
kacang dhal selama 15 minit.
2.
Kemudian
masukkan ubi kentang dan biarkan lagi dalam 5 minit.
3.
Masukkan
telur sebiji demi sebiji (mak cakap kalau tak nak telur pecah sangat, pakai
telur itik..hehhe..pesanan penaja).
4.
Akhir
sekali masukkan santan. Perisakan dengan garam dan gula. Biar didih sekejap,
padamkan api.
5.
Dalam
kuali berasingan, panaskan minyak (untuk tumis darat)
6.
Tumis
bahan tumis darat sehingga naik bau. Then dah naik bau, nampau bawang pun dah
garing-garing, tuangkan atas bahan rebusan tadi. Inilah namanya tumis darat.
Settle..yeayyyy..berjaya!!! ;-)
Bahan simple.. Nampak sodap tu...
ReplyDeleteScdha: Bahan dia memang simple aje..masak pun senang.. ;-)
ReplyDelete