Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Adalah hari tu, tekak macam teringin sangat nak makan
sayur buncis buat masak macam ni…
Pernah makan x u alls sekalian? Kadang2 tauke kedai
pun ada buat jenis goreng buncis macamni kan..kalau tak pun, dieorang tambah
hati atau pedal ayam kan…
So balik tu, uiii maaakkkkk..terbayang2 nak makan
sayur masam cam gini…hmm, ini membuktikan bahawa mengidam time tak mengandung
lebih over dari time mengandung okayyy..
Balik tu, sayur buncis ni memang dah sedia ada…so
marilah masak memasak..ewah!
Resipinya, hmmm, senang aje..kacang mak lodeh punya
senanglah..
Bahan-Bahan:
Sayur Kacang buncis (anggaran ikut suka/bilangan yang
nak makan)
1 biji lobak merah (dihiris nipis)
1 biji telur
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar pes cili kering (ni anggaran aje, aku pun
main agak je, taklah sukat beria…ikut level pedas masing2 ya)
Sedikit sos tiram
Sedikit garam dan gula sebagai penambah rasa
2 biji bawang merah dan 2 biji bawang Putih (hiris
nipis)
1 cawan air (sukatan air ni kalau nak kering, masukkan
½ cawan air pun dah cukup)
Bahan Tambahan:
1 biji telur ( Ini aku goreng asing, pukul sebati
dengan sedikit serbuk lada sulah dan garam, goreng macam telur hancur.
Asingkan).
Cara Membuat:
1. Tumiskan bawang yang telah dihiris sampai naik bau
bersama ikan bilis.
2. Masukkan pula pes cili kering. Kacau kejap, biar cili
tu masak sikit.
3. Masukkan air sedikit sos tiram.
4. Masukkan kacang buncis dan hirisan lobak merah. Kemudian
pecahkan telur. Kacau skit dan biarkan seketika.
5. Nampak telur pun macam dah masak, kacau. Perisakan
dengan sedikit garam dan gula. Masukkan pula telur hancur yang dah digoreng
awal tadi.
6. Kacau sekektika sebelum padamkan api. Siap sedia untuk
dimakan.. ;-)
Senang je kan? Inilah lauk kalau penyakit ‘M’ datang.
Satu lauk leh makan dengan nasi sebab ada telur da nada sayur. 2 in 1.
Hahahha..betul-betul ‘M’ ni…
Okay u alls..mohon undur diri dulu okay…
sedapnya :)
ReplyDeletebiasa2 aje anum...bila mood malas datang, kena kreatip inovatipppp...hehhehe
ReplyDelete