Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, March 17, 2015

Resipi: Sayur kacang buncis tumis sambal dengan telur yang mudah dan sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Adalah hari tu, tekak macam teringin sangat nak makan sayur buncis buat masak macam ni…



Pernah makan x u alls sekalian? Kadang2 tauke kedai pun ada buat jenis goreng buncis macamni kan..kalau tak pun, dieorang tambah hati atau pedal ayam kan…

So balik tu, uiii maaakkkkk..terbayang2 nak makan sayur masam cam gini…hmm, ini membuktikan bahawa mengidam time tak mengandung lebih over dari time mengandung okayyy..

Balik tu, sayur buncis ni memang dah sedia ada…so marilah masak memasak..ewah!

Resipinya, hmmm, senang aje..kacang mak lodeh punya senanglah..

Bahan-Bahan:

Sayur Kacang buncis (anggaran ikut suka/bilangan yang nak makan)
1 biji lobak merah (dihiris nipis)
1 biji telur
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar pes cili kering (ni anggaran aje, aku pun main agak je, taklah sukat beria…ikut level pedas masing2 ya)
Sedikit sos tiram
Sedikit garam dan gula sebagai penambah rasa
2 biji bawang merah dan 2 biji bawang Putih (hiris nipis)
1 cawan air (sukatan air ni kalau nak kering, masukkan ½ cawan air pun dah cukup)

Bahan Tambahan:

1 biji telur ( Ini aku goreng asing, pukul sebati dengan sedikit serbuk lada sulah dan garam, goreng macam telur hancur. Asingkan).

Cara Membuat:



1. Tumiskan bawang yang telah dihiris sampai naik bau bersama ikan bilis.
2. Masukkan pula pes cili kering. Kacau kejap, biar cili tu masak sikit.
3. Masukkan air sedikit sos tiram.
4. Masukkan kacang buncis dan hirisan lobak merah. Kemudian pecahkan telur. Kacau skit dan biarkan seketika.
5. Nampak telur pun macam dah masak, kacau. Perisakan dengan sedikit garam dan gula. Masukkan pula telur hancur yang dah digoreng awal tadi.
6. Kacau sekektika sebelum padamkan api. Siap sedia untuk dimakan.. ;-)

Senang je kan? Inilah lauk kalau penyakit ‘M’ datang. Satu lauk leh makan dengan nasi sebab ada telur da nada sayur. 2 in 1. Hahahha..betul-betul ‘M’ ni…

Okay u alls..mohon undur diri dulu okay…




2 comments:

  1. biasa2 aje anum...bila mood malas datang, kena kreatip inovatipppp...hehhehe

    ReplyDelete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)