Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Thursday, January 29, 2015

Resipi: Udang Goreng Kari Berempah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Selalunya kan..ada waktunya, kita macam dah tepu kan..tak tau nak masak apa. Haaa..itu bila mood tengah malas, lagilah tak tau nak masak apa. Last-lasak jadiklah masakan simple macam aku buat ni haaaaa….hehehhe..simple2 pun sedap plak aku meratah kan.. kih..kih..



Bahan-Bahan yang digunakan:

Udang (aku guna setengah kilo..)
1 biji bawang besar (bawang Bombay)
5 biji bawang Putih
1 tangkai daun kari
1 batang lobak merah (dihiris panjang)
1 biji cili hijau
Sedikit air
Sedikit garam
Minyak untuk menumis

Bahan Perapan Udang:

Udang diperapkan bersama serbuk kunyit, serbuk paprika (atau serbuk cili), serbuk lada sulah, dua sudu besar sos tiram, dua sudu besar rempah kari daging dan sedikit garam dan gula. Digaul sebati dan perapkan selama 15 minit untuk biarkan rempah tu bersatu dulu.

Untuk Menumis:

1.      Panaskan minyak, tumiskan hirisan bawang besar dan bawang Putih tadi. Masukkan daun kari dan tumis sehingga naik bau .
2.      Kemudian masukkan udang dan sedikit air. Kuantiti air ni ikut pada citarasa anda. Kalau gemar nak berkuah sikit, letaklah banyak skit air ya.
3.      Masukkan pula hirisan lobak merah dan sedikit garam. Tapi sebelum tambah garam ni, rasalah dulu sebabnya waktu perapkan udang tadi pun kan dah ada garamnya. Masukkan jua hirisan cili hijau tadi.
4.      Tunggu sehingga mendidih dan padamkan api. Udang jangan masak lama sangat, nanti mengeras, tak sedap pula.
5.      Hmmm..senang kan..dan yummy rasa rempah2 tu..aku suka je.. ;p







No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)