Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Thursday, January 8, 2015

Resipi: Daging Masak Kicap Cili Padi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Yeayyy..dah hari Khamis…esok Jumaat, then cuti..boleh ek gitu? Ahaks! ;p
So kengkawan, weekend ni apa nak masak ek? *hebattt, piker nak masak apa weekend dari hari nih ni..hhehehe*

Jom, jom, nak share ni, satu resipi mudah, ringkas, tapi Insya-Allah berjaya membuka selera.. *sekurang2nya selera aku ngan Incik Dauslah ya.. *

Last week, waktu hujan-hujan dan sangat malas nak ke mana, bukaklah fridge, ok, ada daging..so meh menggodek resipi daging. Kalau nak buat daging goreng kunyit semata-mata, macam malas pulak nak masak satu lagi lauk berkuah..so marilah masak juadah yang ala-ala 2 in 1.



Bahan-Bahan:

500 gm daging (dihiris nipis)
*1 biji bawang Bombay (kalau saiz besar melampau, pakai 1 biji dah cukup, tapi kalau saiz kecik, pakailah dua biji)
*5 biji bawang Putih
*20 biji cili padi kampung (kami memang suka pedas)
*Sedikit halia
*Sedikit daun kari
* 2 biji tomato

SEMUA BAHAN YANG BERTANDA (*), HENDAKLAH DIKISAR SEHINGGA HALUS

2 biji tomato (dipotong empat)
Kicap Masin dan Kicap Lemak Manis
2 sudu besar Sos Tiram
1 cawan air.

Cara Membuat:

1.      Panaskan minyak secukupnya.
2.      Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau atau sedikit garing.
3.      Kemudian, masukkan air (kuantiti air ni pun boleh disesuaikan mengikut keadaan), diikuti dengan kicap masin dan kicap lemak manis. Aku agak-agak je, so x ada specific sukatan.
4.      Kemudian, masukkan daging tadi dan perlahankan api. Biar sehingga empuk.
5.      Masukkan pula sos tiram.
Setelah daging masak empuk, padamkan api dan masukkan hirisan tomato. (Aku masuk tomato last sekali sebab tak suka makan tomato yang lunyai, lembik..)



Selamat Mencuba.. ;-) 

No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)