Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Yeayyyy..hari ni boleh share citer masak-memasak..ohhh tak sangka..kibas shawl skit...hehhehe...
Tahun ni, actually seperti tahun2 sebelumnya..bila tiba bulan Ramadhan aje..most of the time Incik Daus kena out station..sengaja kan...so hari Sabtu baru ni..iaitu puasa ke-3, barulah dapat sahur dan berbuka bersama2..jadi akak pun rajinlah memasak...takdelah masak apa sangat...just buat Bihun Goreng Taucu..
Meh aku share resipinya...bahan-bahannya mudah aje..aku pakai apa yang ada di rumah..
Saiz Hidangan: 5-6 orang makan
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun
* 1 mangkuk kecil cili kering
* 20 batang cili padi
* 1 biji bawang besar
* 4 biji bawang putih
* 2 biji tomato
* Sedikit belacan
* 1/2 genggam udang kering
Bahan Menumis:
1 biji bawang
2 biji bawang putih
Kesemua bahan yang bertanda (*) perlu dikisar.
250 gm isi ayam cincang
Fish Cake (dihiris nipis)
Tauge & Kucai (kuantiti agak2 je yer..)
2 keping tauhu (digoreng, biarkan sejuk sebelum dihiris dan diasingkan)
2 sudu besar taucu (aku guna cap opah Nur)
Sedikit sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram sebagai penambah perisa.
2 biji telur dadar (digoreng sebiji demi sebiji, biarkan nipis untuk mudah dihiris dan ditabur di atas bihun).
Cara Membuat:
1. Tumiskan hirisan bawang dan bawang putih. Biarkan sehingga naik bau sebelum dimasukkan bahan yang dikisar. Kacau sehingga pecah minyak atau sehingga nampak ramuan seakan memekat. Masukkan 1 cawan air. (agak2 ye air tu)
2. Masukkan pula sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram.
3. Masukkan isi ayam. Biarkan masak seketika.
4. Masukkan taucu dan kacau perlahan. Kemudian, masukkan pula bihun, tauge dan ratakan. Biarkan sehingga sebati ramuan dan bihun sebelum masukkan kucai.
5. Dah masak, hidangkan dengan hirisan tauhu dan juga telur dadar.
Mudah je kan...selamat mencuba...
sedapnya
ReplyDeletealhamdulillah... ;p
Deletemaaf lambat datang utk follow kembali..salam ukhuwah dari akak
ReplyDeleteSalam kak..terima kasih sudi follow back... ;-)
Delete