Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Monday, June 29, 2015

Berbuka Puasa di The Chicken Rice Shop, apa yang best?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar semua? Masih kekal bertenaga x ni? ;p

Hari ni nak sembang pasal berbuka puasa kat luar baru ni. Aku sebenarnya paling malas nak berbuka kat luar..rasa renyah. Cuma sesekali tu pergi jugaklah, selalunya dengan keluargalah. Dulu masa kerja lama, haaa..yang tu memang selalu terpaksa berbuka di luar. Kalau berbuka di rumah syok dapat masak dan makan dengan keluarga secara berjemaah..ya, aku ada hobi suka jamu orang makan..hehehhe...so jangan tanya kenapa suamiku semakin 'sado' hari demi hari..hahhaha..then aku bebel bila banyak baju dia tak muat pakai...hahaha..pompuan..memang typical kan...kan..kan... huuhuhu!

So ni kisah last Thursday..si Angah ajak berbuka kat The Chicken Rice Shop (TCRS). Aku masa tu macam..alamak...serabut nak kena harungi jammed ke Ipoh town tu...maklumler semenjak pindah Ipoh ni..manja skit..skit punya jammed pun nak stress...hahaha...cer masa kat Shah Alam dulu..kat KL dulu..hmmm..sendiri mau nangis... ;-)

Maka ngam 5.00p.m that day..aku pun gigih ni kuar secepat mungkin, dah bayang akan sampai sana lewat...sekali..hambekk..kul 5.30p.m dah sampai...aku mcm errrr..keajaiban sangat ni,,siap sampai2 dapat parking...



Alhamdulillah...dalam hati meloncat aje sebenarnya sebab dapatlah menjamu mata shopping..errr..jamu mata ke jamu nafsu shopping ni..hahhaha...

The Chicken Rice Shop kat Ipoh ni lokasi dia nun dalam bangunan Ipoh Parade ni..so memang tengah2 town..situlah jugak kalau ada segala parade sempena perayaan memang situlah..sebab depannya Dataran MBI...

Call si Angah..baru nak bertolak sebab tak lain xbukan...si kecik tu baru bangun tido... biaselah dia, asal kita plan nak jalan2..je sure dia akan tidur..nanti kejut, maunya berbabak-babak drama... ;-)


Ok..ini pandangan masa aku sampai..nampak kosong dan suci mulus je kan tempat ni..macam terasa syoknya nak pilih2 tempat...sekali...adik kat kaunter tu cakap..semua tu dah penuh..tinggal 3 tempat je kak..semua pun kat pintu..adeyyy..bior sunggu..takpelah..tepi pintu pun tepi pintulah..janji dpt berbuka puasa kan..

Apa yang best di TCRS sepanjang bulan Ramadhan ni? Seriously..semenjak balik Ipoh lama sunggu tak dtg TCRS. Ni kat Ipoh Parade ni baru bukak je..satu lagi kat Seri Iskandar.


Inilah highlight menu sepanjang bulan Ramadhan di sini...


Aku pilih Set C..senang, semua ada..kami pun memang berempat,,Incik Daus macam biasalah..out station lagi..ye..lagi..dan lagi lagi... *CRY*


Ok...tetamu VVIP kita dah sampai akhirnya...siap nak bertudung kakak petang tu...


Ok..tetap jugak dia paksa bubuh kerongsang semua tu..nak macam IBU katenye..ibu kan memang hantu pin..memang suka kumpul brooch..hehhehe..ni instant hijab..tp tetap nak gak pin..tapi dah berpin semua ni pun..tetap jugak huru-hara jadinya..mana tak, lasak..keja melompat aje si kakak...


Ni la pemandangan kesemua menu dalam set tu...


Nyonya Pai Tee..ni mmg peberet semua orang dlm family aku..dulu ade gaklah kerajinan membuatnya...sekarang..ermm..lama dah xbuat... mak cakap sos yang dekat TCRS Seri Iskandar lebih sedap..sini punya kureeenggg skit...


Rojak Buah...yang ni memang sedap..mewah..melimpah ruah ramuan dia...memang sedap.... kuah dia pun pekat secukup rasa...


Kengkawan..silalah bandingkan sendiri dengan gambar on the menu..ayam rendang yang realitinya macam 'bogel' sangat..xde coated kuah pun..ayam rendang ni kalau makan pada akulah kesedapannya bergantung pada kuah tu...memanglah gambar dengan hidangan sebenar berbeza..tapi janganlah bagi beza sangat kot...taste wise, ok, tapi kering..kalau kuah tu lebih skit, lebih moist and best!


Nampak tak tauhu kat belakang tu...itu memang peberet aku..sedap sangat..lemak2...ahkak suka!



Ok..set ni di datangkan dengan Air Soya Ceria..ceria benor..hahhaha..three layer soya la lebih kurang kaedahnya...si kakak tetiba buat hal..tak nak minum air ni sebab dia kata ni bukan soya..soya kan warna putih ibu? Adeyyyyy..sabor jelah..so orderlah soya biasa kat kakak...makan, kakak suka sangat fishball soup tu..makan kat dia sorang aje...


Bayangkanlah bila kejap2 nak kena berenti untuk betulkan tudung si kecik ni...dia xleh duduk diam, maintain..paling lama pun 5minit je...


Untuk sesiapa yang nak ke sini, ini alamat dia...

Ok geng..tatatititutu!

2 comments:

  1. Replies
    1. tauhu dia tu pd sy sedap..sebab memang suka makan tauhu... :p

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)