Ok puan-puan, mai rapat-rapat, chef nak kongsi resipi
kedua-dua berturut-turut minggu ini…ikan masak singgang..
Ikan masak singgang ni memang Incik Daus suka, tapi kalau
aku masak untuk dia sahaja, syure tambah cili padi ngan cuka sikit. Tapi since
masak untuk mak juga, aku tak bubuhlah cili padi ngan cuka. Nak rasa masam tu,
gantikan aje dengan asam keping. Resipi ni mudah yang amat kalau nak buat,
pejam mata je, bukak mata balik, dah siap.. *eh over gambaran pembuatannya di
situ…hehehhe*
Dulu kan, time aku diet.. (wahhhh..diet u alls…yelah, tak
diet, tak muat baju kawin karang..sanggup ke? Tak sanggup? Ha…makanlah ikan
singgang okay… ;p )
Meh aku share bahan-bahan dan cara nak memasaknya…
Bahan-bahan:
Ikan kembung (dapat jenis lemak, lagilah sedap)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Serai (diketuk)
Suhun (yang macam bihun tu, kalau ada yang tak tau
ek..rendam dulu)
Ubi kentang (dipotong kiub saiz sederhana, aku masukkan ubi
kentang sebab kakak suka makan ibi kentang..ermm…jadi ibu-ibu ni memang kalau
masak kena fikir 2 dalam 1)
Cili merah (dihiris)
Asam keping (ikut tahap kemasaman masing-masing)
Tomato ceri
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit sedikit
Cara membuatnya:
1.
Rebus air bersama bawang, halia, dengan ubi
kentang.
2.
Bila dah mendidih, masukkan pula asam keping
dengan suhun.
3.
Masukkan garam secukup rasa dan serai yang telah
diketuk.
4.
Biarkan sampai mendidih semula, kemudian
masukkan ikan. Tutup periuk dengan tudung periuk, biarkan dalam seminit dua.
5.
Bila Nampak ikan dah masak, masukkan sedikit
serbuk kunyit untuk bagi warna kuning. Akhir sekali, masukkan tomato ceri dan
bolehlah padamkan api.
6.
Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)