Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Labu Air, siapa suka makan?
Kalau suka, seppp sikit..sebab kita sama, yeayyy!
Selalunya kalau labu air ini,
sesuai dibuat masak sup. Kali ini kita nak buat masak tumis cabailah, tu kalau
orang Kedah katalah..kalau orang bukan Kedah panggil Tumis Cili…ewah!
*sajaakakbergurau*
Sayur labu air ini, sesuai
sangat kalau dijadikan menu bila demam kerana dikatakan mampu membantu
menyejukkan badan. Ia juga kaya dengan kandungan kalsium dan juga Vitamin C.
Ok, sekarang, meh kita share
bahan-bahan yang diperlukan:
1 biji labu air
Udang (anggaran ikut masing-masinglah
ya…)
Bahan untuk dikisar:
Segenggan cili kering
3 batang cabai/cili
merah/masak
Segenggam udang kering
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi.
- Biar naik bau sedikit, kemudian masukkan air. Kuantitinya bergantung kepada jumlah labu air dan juga selera masing-masinglah ya…ada suka kuah banyak. Ada yang suka pekat.
- Bila dah mendidih, masukkan udang. Perisakan dengan garam dan gula. Labu air ni tak perlu dimasak lama, nanti terlalu lembik pun xbest.
- Done…bolehlah mula makan…hehehhe
menarik
ReplyDelete