Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
YA
ALLAH, Alhamdulillah..Jumaat menjelma lagi, maksudnya bolehlah bercuti dari
suasana office selama dua hari…phewww!
Hari
ini nak tentang sambutan hari lahir mak dengan angah pertengahan bulan march
yang lalu. Selalunya aku memang akan plan awal, prepare hadiah dan sebagainya.
This year, disebabkan masalah yang tiba-tiba muncul, everything jadi upside
down. Jadinya, aku plan untuk masak sendiri saja, duduk ramai-ramai…gelak-gelak
and sharing stories. Beli hadiah pun aku lari kejap time break Jumaat tu.
Aku
decide nak cuba bershell-out dekat rumah. Google la resipi mana yang patut dan
akhirnya aku follow resipi dari blog https://cinta-caramel-latte.blogspot.my
dengan sedikit pengolahan mengikut selera kami sekeluarga.
Awal
pagi tu bergegas ke Pasar Besar Ipoh. Selalunya di sini yang banyak seafood
yang best dan saiznya besar.
Jadinya,
watak utama shell out aku terdiri daripada:
Ketam
(5 ekor saiz besar)
Udang
(1 kg)
Lala
(1kg)
Sotong
(10 ekor)
Anggaran kos kasar untuk semua makanan laut ini: RM 132
*Kesemua
makanan laut ini, dicuci terlebih dahulu sehingga bersih. Kemudian, rendam
seketika dengan air asam jawa. Then bilas. Selepas bilas kembali dengan air
bersih, perapkan seketika dengan sedikit kunyit dan serbuk lada hitam (jenis
kasar).
Sambil itu, silalah sediakan bahan kisar untuk dijadikan pes.
Bagi
sayuran pula, aku hanya guna brokoli sahaja. Jagung tak dilupa.
Di
antara bahan untuk dikisar:
Cili
Kering (aku campurkan yang jenis halus-pedas, dan saiz besar-tak pedas)
Udang
kering.
Sedikit
belacan.
Bawang
besar ( 3 biji)
Bawang
Putih (10 biji)
2
batang serai (hiris nipis)
Sedikit
halia.
3
tangkai daun kari (ambil daunnya sahaja)
*Bahan
untuk kisar ini, sukatannya mengikut kuantiti bahan yang ingin dimasak. Bahan
kisar ini akan bertindak sebagai pes, so pandai-pandailah ya mengagak
kuantitinya.
Bahan
untuk menumis:
Bawang
Holland (dihiris nipis, kalau nak rasa lebih manis, gunakan ekstra bawang)
Bawang
Putih
Halia
Daun
Kari
Buttercup
(1 buku)
Rempah
Kari Ikan
Sos
Tiram
Sos
Ikan
Kiub
Pati Ayam (1)
Cara
Memasak:
- Makanan laut yang telah diperap tadi direbus dahulu. Didihkan air terlebih dahulu. Rebuskan seketika sehingga half-cooked. Asingkan kesemuanya.
- Panaskan buttercup di dalam kuali sehingga cair.
- Tumiskan bawang Holland, bawang putih, halia dan juga daun kari sehingga naik bau. Anggarannya juga mengikut selera dan keperluan. Aku main agak-agak juga.
- Masukkan pula bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
- Kemudian, masukkan dua sudu besar rempah ikan. Kacau segera supaya tak bergumpal.
- Masukkan sos tiram, sos ikan. (tak perlu masukkan garam dah)
- Akhir sekali masukkan 1 kiub pati ayam dengan serbuk lada hitam. Goreng sehingga masak dan padamkan api.
- Selesai semuanya, barulah aku ambil pes ini dan digoreng dengan makanan laut tadi. Anggaran scoop senduk tu mengikut jumlah makanan laut. Tak payah masak lama, sebab pes tersebut dah dimasak dan makanan laut pun dah half-cooked.
Bagi sayuran:
Didihkan
air dengan sedikit garam. Rebus seketika brokoli. Angkat dan toskan. Kemudian
taburkan serbuk lada hitam.
Bagi Jagung:
Didihkan
air. Rebus jagung seketika. Angkat dan toskan. Kemudian, sapukan dengan soft
marjerin. Aku guna jenis Nutri-Lite.
NOTA: Untuk udang, aku xguna pes
yang sama. Aku buat sambal tumis…hahhaha…letak je sekali. Udang untuk kakak
pula, aku buat udang masak kicap. Gitewww, macam-macam style home shell out
kami…takpelah, kami je pun nak makan ye tak..hehehheh…
Kami
lengkapkan lagi sambutan burfday ini dengan aiskrim harijadi. Idea si kakak dan
of courselah, kakak pilih aiskrim Milo..hahhaha….ikut tekak dia aje… then aku
ambik mango sebab mak selalunya suka perisa
fruity macam tu. First time beli jenama La Cremeria ini. Sedap juga….ada
cebisan mango lagi dalam tu..best!
Alhamdulillah….seronok
dapat makan bersama. Chit chat with each other. Alhamdulillah….
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)