Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Wednesday, September 21, 2016

Resipi: Terung Goreng Berlado Sedap dan Mudah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Siapa yang ada sejenis perangai pelik iaitu bila stress terasa nak makan macam-macam? Terasa nak memasak untuk gembirakan hati family? Heheheh..akulah tu…so prinsip aku mudah saja, kalau nak gemuk…jomlah gemuk seisi keluarga… ;p

Ok, gurau je..jangan took it so seriously. Memasak ini ikut mood juga, kalau datang mood kerajinan melampaui batas, maka berialah complicated hidangan. Selalunya aku, masak yang mudah dan ringkas. Incik Daus bukan sejenis yang suka berkuah-kuah sangat sebab dia suka yang temanya, “aku cilikan mulut ko nak tak?”…haaa gitu…hahahahah…maksud aku, dia suka makanan yang pedas-pedas.

Masak Terung Berlado ini adalah di antara yang disukailah…


Jom aku share resipi nak membuatnya ye…

Bahan-bahan:

2 batang terung panjang (aku ambil saiz sederhana besar, potong dadu memanjang)
*5 biji cili cili merah (orang Kedah panggil cabai masak..hehehe)
*15 biji cili padi
*Udang kering (dalam sejemput lebih skit macam tu..ikut sukalah ya sukatan dia, nak guna ikan bilis pun boleh)
*1 biji bawang besar
* 4 biji bawang putih
* Sedikit belacan
(Semua bahan bertanda * dikisar, tapi jangan halus sangat)
Bahan hirisan:
1 biji bawang besar (Hiris nipis)
Air asam jawa atau asam keping


Cara Memasak:
1.    Terung yang telah dipotong tadi, dilumurkan sedikit garam kunyit. Minyak dipanaskan dan gorenglah terung tersebut tetapi jangan terlalu lembik. Cukup sekadar masak kekuningan.
2.    Angkat dan toskan terung tersebut.
3.    Kemudian panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar tadi. Biar sehingga naik bau dan cili tersebut masak.
4.    Masukkan pula bawang yang dihiris tadi.
5.    Masukkan sedikit air asam jawa. Ikutlah, kalau suka masam masuklah banyak. Aku masukkan dalam 3 sudu besar macam tu.
6.    Perisakan dengan garam dan gula agar sebati rasa. Masukkan air kalau nak sedikit berkuah. Aku memang nak kering sedikit so air asam tadi dah memadai.
7.    Kacau seketika atau sehingga mendidih sebelum padamkan api.





 Dah, jom makan..heheheh...

2 comments:

  1. Replies
    1. hehhe..yg simple menu la yg selalu buat kita terliur kan...

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)