Assalamualaikum dan Salam
Sejahtera…
Cammana
weekend u all sekalian? Enjoy ke mana?
Nanti
ya aku update xpdc memanjat bukit kami….sejenis kegigihan dan kepuasan yang
bukan kepalang. Alhamdulillah, rasa happy dan bersyukur tu aku rasa sampailah
ke saat ini…more activities like that in the future, Insya-Allah…
Hari ni
ahkak nak payung resipi masak memasak dari dapur ahkak dulu…pesan mak ahkak,
berjimba…berjimba juga..memasak untuk keluarga jangan dilupa..supaya akrab
kasih sayang keluarga..hasil dari air tangan isteri/ibu…ewah… *Bunyi dah macam
pantun berkerat-kerat..hahahha*
Resipi
ini adalah resipi asal mak..kalau berpeluang ke Pasar Besar Super Kinta tu (now
UTC Perak), sure akan borong ikan rebus kat situ…. Then balik buat kerabu….ya,
kerabu ikan rebus..pernah makan tak?
Ok,
nak buat kerabu ikan rebus ni mudah yang amat….
Pertama
sekali, marilah kita sediakan bahan-bahannya dulu…
- Ikan Rebus (aku guna dalam 5 ekor yang bersaiz besar, cuci bersih. Sekarang ni ikan rebus dah ada yang dijual dibuang siap perutnya..jadi pilihlah yang itu untuk lebih mudah)
- Bawang merah (dihiris nipis)
- Cili Merah dan Cili Hijau (dibuang biji dan dihiris nipis…kalau nakkan pedas, hiris juga cili padi)
- Limau nipis (untuk diperah ke dalam kerabu, ikutlah tahap kemasaman masing-masing ya).
Cara Membuat:
1. Ikan rebus tadi diambil isinya.
2. Kemudian satukan sahaja dengan
semua bahan yang telah dihiris.
3. Perahkan limau nipis, gaul
sebati.
4. Siap…sedia dihidang. Ikan rebus
biasanya dah dicampur garam waktu direbus. Jadinya, aku memang tak tambah
garam.
Selamat
mencuba ya rakan-rakan… ;-)
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)