Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Wednesday, July 1, 2015

Resipi: Cucur Ikan Bilis dengan Cendawan Enoki yang rangup dan sedap!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar u all sekalian? Masih tegak bertenaga atau ada yang dah tumpor tekup muka kat meja opice? hahhaha... aku tak taulah nape..terasa letih sgt this week. mcm seret aje badan ni. Agaknya banyak sgt benda nak buat dan kakak plak makin besar ni, jenuh sgt nak paksa tidur. Kalau tak jam tu kul 12tgh malam..hmmm..memang terpaksa tarik pitching tinggi berbaur ugutan barulah lekas-lekas lari naik atas. Ginilah nasib isteri yang selalu ditinggalkan.. *sob..sob..sapu ayaq mata....* ;p

Memasak memang antara hobi aku..selain suka menjamu orang makan...untung sapa nak jadi jiran, sila angkat tangan!! Kui..kui.. bagusnya, kadang2 memasak ni pun boleh buat kita jadi kreatif dan inovatif kan...huhuhuhu... *ayat kena up...hahah!*

Jadinya, fikir punya fikir..congak punya congak..jomlah try buat..CUCUR IKAN BILIS DAN CENDAWAN ENOKI

Haaaa..pangjang kan nama dia..resipi dia lagilah panjang..hahhaha..taklah gurau aje..aku buat simple je..meh share bahan-bahan dgn u alls..


Inilah bahan-bahannya: 

1 bungkus Cendawan Enoki (dipotong pendek-pendek)
1 batang Lobak Merah (dipotong dadu kecil-kecil)
2 biji bawang merah (dihiris nipis)
Ikan bilis (ditumbuk kasar)
Tepung Gandum (sukatan agak-agak tapi dalam anggaran 2 cawan)
1 gelas bancuhan air garam.
* 1 batang cili merah (lupa nak include dalam gambar, dihiris nipis halus)

Ok..meh tengok pula cara membuatnya..


Mulakan dengan masukkan bahan-bahan yang telah dipotong dan dihiris. Gaulkan sebati kesemua ramuan.

Kemudian baru masukkan tepung sedikit demi sedikit. Jangan masukkan air lagi. Gaulkan biar tepung tadi menyaluti kesemua bahan-bahan ini. Masukkan tepung sehingga kesemua bahan telah diselaputi tepung.

Kemudian, barulah masukkan air sedikit dan kacau. Ulangi proses ini sehinggalah adunan bersatu seperti di bawah...


Just nice macam tu aje..jangan terlalu cair okay...masukkan sedikit serbuk kunyit untuk bagi warnanya naik...

Kemudian, panaskan minyak..dan bolehlah mula menggoreng bila minyak dah panas.

Inilah hasilnya....


Ini cubaan pertama tau..tapi aku suka rasanya..Incik Daus pun suka..rasa dia sedap...macam kena je rasa cendawan enoki tu dengan ikan bilis. Bila kita gunting pendek-pendek cendawan enoki tu, tujuannya untuk memudahkan proses menggoreng dan of coz lah..memakannya... ;-)

Selamat mencuba ya... tatatititutu...!

4 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah..sedap Anum..rangup2..trylah.. ;-)

      Delete
  2. SS tak pernah try Cendawan Enoki tu buat cucur... kalu sup tu selalu laa.. Boleh try jugak nih... Nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS: Samelah..dulu tau enokii ni mmg buat sup aje..tp sebabkan suka sangat enokii ni..try innovate... hehhehe..cubelah..

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)