Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Friday, July 3, 2015

Resipi: Sardine Roll yang mudah...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Weehhuuuu..kengkawan..ampun maaf diminta..bila bulan Ramadhan aje..memang bercambahlah entry berkaitan resipi kan..hehehhe..

So kali ni nak share menu iftar hari ke-12 yang lalu..Sardine Roll...

Bahan-bahan yang diperlukan..mudah je..

Bahan Inti:

1 tin sardin saiz besar (aku guna cap Ayam Brand)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2 biji cili merah (dicincang halus)
1/2 cawan cili kering kisar bersama sedikit belacan (pakai cili boh pun buleh...)
Sedikit sos tiram.
Sedikit sos tomato
Sedikit sos cili

Bahan Kulit:

Beberapa keping roti (aku guna roti Gardenia, jenis honey wholemeal..)
Sedikit tepung gandum
Sedikit air
Telur Putih

Cara membuatnya:

1. Mulakan dengan memasak inti. Inti ni nak kena biarkan sejuk dulu sebelum kita roll kan dia. Baru senang.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang dan cili merah.
3. Masukkan cili kisar, kacau seketika. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
4. Dalam mangkuk berasingan, isi sardin tadi hendaklah dihancurkan. Guna garfu pun boleh, silalah lenyek-lenyekkan ya...then masukkan ke dalam tumisan. Gaul sehingga sebati. Perisakan dengan sedikit sos tiram. Aku tak masukkan garam dah sebab sardin dalam tin pun dah naturally ada rasa masin dia kan. So ikut selera masing-masing. Dah sebati, tutup api dan biarkan inti ni sejuk.

Ni plak kaedah nak bagi mudah untuk roll..

1. Mula-mula...dengan menggunakan kayu uli tu..leperkan roti sampai jadi macam di bawah ni...


Kemudian, barulah masukkan inti...gulung dan lekapkan menggunakan campuran air dan tepung gandum. Bancuh dulu tau air dengan tepung gandum tadi sebelum mula menggulung. Kiranya benda tu jadi macam 'gam' lah.

Selesai semua..golekkan dalam pecahan telur putih..dan goreng di dalam api panas (deep-fried).

Tadaaaaa....siappp!


Selamat mencuba... ;-)

4 comments:

  1. Replies
    1. Alhamdulillah..ringkas aje ANum... ;-)

      Delete
    2. Ringkas tapi lazat nyum nyum :)

      Delete
  2. hehehe CT suka style macam ni.. yg salut dgn bread crumbs tu mmg tolak tepi la hehe.. tak suka ada bread crumbs..

    ReplyDelete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)