Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, February 24, 2015

Resipi: Kacang Bendi Tumis Cili dengan ikan bilis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Bulan ni, Alhamdulillah..kehidupan kembali normal sedikit. Jadinya, punyalah masa untuk aktiviti mari memasak di hujung minggu..hehhehe..hujung minggu ni, masak lauk ringkas2 saja..sebab Alhamdulillah, ada tempahan karipap pusing 300 biji untuk kenduri..fuhhh..jenuh ahkak menggoreng..hehehe…tapi Alhamdulillah..rezeki orang kata.. ;-)
Jadinya, balik dah penat..masak yang ringkas saja..lauk yang kakak dengan mak bapaknya boleh makan sekali..Ikan bawal masak kicap dengan tumis sayur bendi. Aku ni tak tahulah kenapa memang suka sangat makan sayur bendi ni yang dimasak begini..

Pernah makan tak sayur bendi masak tumis cili macam ni?


Cara buat pun ringkas sangat..sangat sesuai untuk waktu memasak yang minima..
Meh..meh..aku kongsi resipinya..mudah yang amat..

Bahan-Bahan:
Kacang bendi (anggaran ikut suka)
1 biji bawang merah (dihiris nipis)
3 biji bawang Putih (dihiris nipis)
Sedikit sos tiram

Bahan untuk dikisar:
Sedikit cili kering
1 biji bawang besar
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis

Ikan bilis (digoreng dan diasingkan, tabur di atas kacang bendi yang siap dimasak)

Cara membuat:
1.      Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang merah dan Putih sehingga naik bau.
2.      Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga pecah minyak atau sehingga cili tersebut masak.
3.      Masukkan sedikit air (kalau suka lebih kuah, masuklah air lebih sikit). Masukkan sos tiram dan sedikit gula jika suka.
4.      Akhir sekali, masukkan kacang bendi yang telah dihiris. Biarkan seketika.
5.      Settle! Ikan bilis yang dah digoreng berasingan, jangan lupa taburkan di atas hidangan yang dah siap ni. Better tabur bila dah nak makan, barulah rangup. 




2 comments:

  1. saya pun suka bendi...
    tapi selalu buat bendi berlada...

    boleh try la resepi ni...

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap..senang pulak tu..thnks share recipe

    ReplyDelete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)