Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….
Bulan ni, Alhamdulillah..kehidupan kembali normal
sedikit. Jadinya, punyalah masa untuk aktiviti mari memasak di hujung
minggu..hehhehe..hujung minggu ni, masak lauk ringkas2 saja..sebab Alhamdulillah,
ada tempahan karipap pusing 300 biji untuk kenduri..fuhhh..jenuh ahkak
menggoreng..hehehe…tapi Alhamdulillah..rezeki orang kata.. ;-)
Jadinya, balik dah penat..masak yang ringkas
saja..lauk yang kakak dengan mak bapaknya boleh makan sekali..Ikan bawal masak
kicap dengan tumis sayur bendi. Aku ni tak tahulah kenapa memang suka sangat
makan sayur bendi ni yang dimasak begini..
Pernah makan tak sayur bendi masak tumis cili macam
ni?
Cara buat pun ringkas sangat..sangat sesuai untuk
waktu memasak yang minima..
Meh..meh..aku kongsi resipinya..mudah yang amat..
Bahan-Bahan:
Kacang bendi (anggaran ikut suka)
1 biji bawang merah (dihiris nipis)
3 biji bawang Putih (dihiris nipis)
Sedikit sos tiram
Bahan untuk dikisar:
Sedikit cili kering
1 biji bawang besar
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis
Ikan bilis (digoreng dan diasingkan, tabur di atas kacang bendi yang siap dimasak)
Cara membuat:
1. Panaskan
minyak. Tumis hirisan bawang merah dan Putih sehingga naik bau.
2. Kemudian,
masukkan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga pecah minyak atau sehingga
cili tersebut masak.
3. Masukkan
sedikit air (kalau suka lebih kuah, masuklah air lebih sikit). Masukkan sos
tiram dan sedikit gula jika suka.
4. Akhir
sekali, masukkan kacang bendi yang telah dihiris. Biarkan seketika.
5. Settle! Ikan bilis yang dah digoreng berasingan, jangan lupa taburkan di atas hidangan yang dah siap ni. Better tabur bila dah nak makan, barulah rangup.
saya pun suka bendi...
ReplyDeletetapi selalu buat bendi berlada...
boleh try la resepi ni...
Nampak sedap..senang pulak tu..thnks share recipe
ReplyDelete