Assalamualaikum dan Salam
Sejahtera,
Resipi
yang nak dikongsi kali ini, bukanlah satu resipi yang luar biasa. Dah ramai
yang share di blog masing-masing. Resipi yang mudah dan sangat digemari oleh
bukan sahaja kanak-kanak tapi orang dewasa macam aku ni jugak..hihihi..
Siapa
tak pernah dengar KEK BISKUT MARIE?
Pernah,
pernah kan?
Inilah dia....
Marilah
kita kongsikan cara aku buat kek ini..
Bahan-Bahan:
1
cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
½ cawan
gula
½ cawan
susu pekat
1
cawan air panas
1
ketul butter cup
1
cawan gajus (dipanggang dan dikisar)
100
gm mentega kacang
1
sudu kecil serbuk Nescafe
2
bungkus biskut marie
So
sekarang, mari kita lihat cara membuatnya pula…
1. Bancuh milo dengan air panas.
Kemudian, biskut dipatahkan dua.
2. Cairkan butter cup di dalam
periuk. Bila dah cair, masukkan milo, gula, susu pekat, serbuk Nescafe dan
kacau sehingga pekat. Masukkan juga gajus yang telah dikisar.
3. Dan sebati semuanya, barulah
dimasukkan biskut yang telah dipatahkan. Biasanya masukkan biskut waktu adunan
dah pekat, supaya biskut tu tak sebati semuanya. Nanti tak ada pula corak batik
yang cantik ya…
4. Angkat, masukkan dalam bekas.
Tekan sehingga padat. Kemudian, masukkan dalam peti ais untuk tempoh
sekurang-kurangnya dua jam. Kalau nak padat betul, semalaman lagi ok.
Kemudian..jangan
segan-silu..jemputlah makan ya…
memang sedap…lemak-lemak coklat dan gajus yang
bergabung…pewwwwiiitttlahhh!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)