Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Monday, January 21, 2013

Resipi: Butter Prawn Cubaan Pertama.. ;p

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Ni, semalam teruja sungguh..sebab dapat buat ‘sarang’ Butter Prawn dengan jayanye..hehehe…siap terloncat2 lagi kat dapur ngalahkan anak dara..cewah2! 


Citer Butter Prawn ni actually bukanlah menu yang dirancang. Mulanya Incik Hubby teringin nak bakar udang, so gigihlah pergi cari udang yang besar2 sikit. So bila balik, tetibe lupa nak beli arang. At last, dia pun kasik green light untuk masak apa pun ngan udang tu. Hmmm..mulalah plan resipi. Tergerak hati nak cuba buat Butter Prawn. Nak goreng udang tu ok, tapi macam mana nak buat ‘sarang’ dia tu..itu yang menjadi ‘aset’ penting kepada resipi. Ewah!


Jadi, dengan bantuan teknologi, mendaratlah aku ke www.secubitgaramnor67.com/ . Ok, dah tau dah rahsia macam mana nak buat ‘sarang’ dia. Baiklah, kumpulkan bahan dan mari kita mulakan. Resipi untuk udang tu adalah olahan sendiri..yang ‘sarang’ tu memang aku ikut step Kak Nor tu kasik.



Bahan-bahan:
10 ekor udang (dekat 1kg gaklah)
1 labu bawang besar
3 biji bawang putih
1 biji cili merah
6 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Sedikit serbuk kunyit, lada sulah, serbuk kari dan garam.
½ cawan susu segar


Cara Membuat:


Udang ni diperap dulu dengan serbuk kunyit, lada sulah, serbuk kari dan garam. Barulah meresap rasa ke kulit udang. Lepas tu goreng dulu udang ni ya…lepas goreng,toskan minyak dan letak tepi dulu.
Semua bahan-bahan yang perlu dihiris, hiriskan dulu. Then, tumiskan dulu bahan-bahan yang telah dihihiris sehingga naik bau.
Masukkan susu segar. Kacau dulu seketika, kemudian masukkan udang semula. 

Angkat udang yang dah dimasak. Udang tak elok masak lama2, nanti keras. 


Ok, ni nak kasik tip buat ‘sarang’ untuk Butter Prawn tu..


Ini ‘SENJATA’ utama…



Acuan buat roti jala...
Bahan-bahan:
1 cawan minyak
2 sudu besar mentega atau marjerin

5 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
Tip:

  1. Pastikan minyak betul-betul panas.
  2. Kemudian, gunakan garfu. Kacau minyak tadi perlahan-lahan dengan putaran jam. Jangan ganas2 ok, minyak panas tu..nanti kena jemarimu itu, susah…hehehe…
  3. Teruskan putaran itu manakala sebelah tangan lagi dah prepare untuk kirai (aku tak sure orang lain panggil ape, pusing, putar..mungkin…). Macam buat roti jala, terus kirai telur tu sampai abis. Kalau tak yakin nak buat sorang, boleh mintak assistance suami, anak, adik, mak atau sebagainya.
  4. Settle kirai, biarkan telur tu masak jap, macam dah kekuningan gitu..leh la angkat.
  5. Angkat dan toskan untuk keringkan minyak.
  6. Akhir sekali, tarrraaaaa…..sedia dihidang….

berjaya ya tuan puan..alhamdulillah... ;-)
Mak aku cakap : Ok dah ni, kira cantiklah untuk first trial…

Pewwwiiiitttt..kembang kempis sattttt…hehehehe.

Selamat mencuba ya..

P/S: Tapi tadi dah dekat nak balik opice, ada berita xberapa bestler..aku bakal kehilangan staff...hmmm...sedeyyyyy!!! ;-( anyway, aku yakin dia staff yang mempunyai masa depan yg cerah..and I should be happy for what he going to achieve!!! Insya-Allah...

No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)