Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hahhaha…kenapa tetiba gelak? Kelakar
pula sambil menaip tajuk resipi, bukan main gah nama resipi walhal lempeng
pisang je pun…hehehhe…
Family kami ini memang penggemar
pisang. Lama betul tak makan lempeng pisang. Lempeng pisang ini sedap juga
kalau dicampurkan adunannya bersama kelapa parut. Cuma sebab kakak tak makan
kelapa parut macam tu, jadinya aku buatlah lempeng pisang biasa saja.
Bahan-Bahan:
6 biji pisang emas saiz besar
½ cawan air
Tepung gandum (agak-agak sahaja
sukatannya, bagi adunan tak terlalu lembik..anggaran dalam 1 cawan)
5 sudu besar gula (kalau pisang dah
terlalu manis, boleh dikurangkan sukatan)
Sedikit garam sebagai penambah rasa.
Cara Membuat:
1.
Pisang dilecek
bersama gula dan garam sehingga hancur. Aku tak suka terlalu hancur, biarkan
ada juga isi-isi pisang yang berketul.
2.
Kemudian masukkan
air dan diikuti dengan tepung gandum sedikit demi sedikit. Campuran tepung ini
boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keadaan adunan.
3.
Panaskan non-stick
pan. Kemudian masukkan sedikit mentega (sapukan di sekitar kuali).
4.
Masukkan adunan
lempeng tadi dan bentukkan satu bulatan. Biarkan sehingga masak di kedua-dua
bahagian.
5.
Hidangkanlah dengan
simbahan coklat cair dan hirisan pisang di atasnya. Makan waktu panas bersama
secawan kopi O panas. Sure sedap!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)