Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, February 14, 2017

Lempeng Pisang Disimbahi Coklat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

 Hahhaha…kenapa tetiba gelak? Kelakar pula sambil menaip tajuk resipi, bukan main gah nama resipi walhal lempeng pisang je pun…hehehhe…


Family kami ini memang penggemar pisang. Lama betul tak makan lempeng pisang. Lempeng pisang ini sedap juga kalau dicampurkan adunannya bersama kelapa parut. Cuma sebab kakak tak makan kelapa parut macam tu, jadinya aku buatlah lempeng pisang biasa saja.

Bahan-Bahan:


6 biji pisang emas saiz besar
½ cawan air
Tepung gandum (agak-agak sahaja sukatannya, bagi adunan tak terlalu lembik..anggaran dalam 1 cawan)
5 sudu besar gula (kalau pisang dah terlalu manis, boleh dikurangkan sukatan)
Sedikit garam sebagai penambah rasa.

Cara Membuat:

1.      Pisang dilecek bersama gula dan garam sehingga hancur. Aku tak suka terlalu hancur, biarkan ada juga isi-isi pisang yang berketul.
2.      Kemudian masukkan air dan diikuti dengan tepung gandum sedikit demi sedikit. Campuran tepung ini boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keadaan adunan.
3.      Panaskan non-stick pan. Kemudian masukkan sedikit mentega (sapukan di sekitar kuali).
4.      Masukkan adunan lempeng tadi dan bentukkan satu bulatan. Biarkan sehingga masak di kedua-dua bahagian.
5.      Hidangkanlah dengan simbahan coklat cair dan hirisan pisang di atasnya. Makan waktu panas bersama secawan kopi O panas. Sure sedap!

Selamat mencuba!









No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)