Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Sunday, March 20, 2016

Resipi: Sayur Pucuk Paku Tumis Sos Tiram

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Aku dengan Incik Daus memang suka makan pucuk paku. Tapi satu saja masalah aku bila cerita bab nak memasak sayur pucuk paku. Aku malas sungguh nak siang sayur pucuk paku ini. Adus, memang bercinta sangatlah. Sayur pucuk paku ini kalau setakat beli dua ikat, dapatnya bila siap masak taklah banyak mana. So memang kalau nak masak sayur pucuk paku, kena waktu angin rajin datang menyerbu si tukang masak…

Incik Daus, kalau sayur pucuk paku memang jenis suka dibuat goreng ringkas sahaja. Maksudnya, tak perlu dibuat masak lemak. Jadinya, aku pun berkreatiflah hasilkan resipi ringkas ni. Kreatiflah sangat, especially bagi yang nak sesuatu yang ringkas dan mudah macam aku..hehehhe…

Bahan-Bahan:

Pucuk Paku (aku guna dua ikat, cukuplah untuk kami berdua makan)
*4 biji bawang merah
*4 biji bawang Putih
*Sedikit ikan bilis
* 5 biji cili padi
(Semua bahan bertanda * ditumbuk halus)
Anggaran 3 sudu besar sos tiram
Sedikit garam dan gula penambah perisa

Untuk Hiasan:

Ikan bilis (digoreng dan asingkan)
1 biji cili merah (dihiris nipis)

Cara memasak:

  1. Mudah saja. Tumiskan semua bahan yang telah ditumbuk sampai naik bau. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sedikit.
  2. Masukkan pula sos tiram, sedikit garam dan gula.
  3. Akhir sekali masukkan sayur pucuk paku. Aku masukkan batangnya dulu (aku siang dan asingkan antara batang dia dan sayurnya). Lepas kuah tu mendidih kembali, baru aku masukkan daunnya pula, kacaukan seketika. Then padamkan api.
  4. Last sekali, taburkanlah hirisan cili dengan ikan bilis goreng on top. Ya, aku tau, cilinya tak nampak, nampak ikan bilis sahaja…hehehhehe…



Settle, satu lauk..senang kan!


4 comments:

  1. Hahaah kita geng,..akak pun suka makan, bab nak menyiang tu jenuh sikit ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..nak menyiang tu alahai..bercinto den haaaaaa..lepas tu bila masak..dapatler skit je.. sebab dah kuncup..hehehe

      Delete
  2. dulu tak reti makan pucuk paku.. skarang pandai da sikit jinak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..ok xpe siti..jinak2 pucuk paku...rasenye pun sedap...

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)