Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Friday, March 18, 2016

Kisah Kakak: Konvokesyen Little Caliphs 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Aku belek-belek folder gambar, dan aku terjumpa folder ni. Ya Allah, hampir lupa weiii..konvo anak sendiri. Ish..ish…hahaha…

Ni flashback kira-kira tahun lepaslah ya..14 November 2015. Kakak konvo abis Year 5 punya class. Bukan main kan anak-anak zaman sekarang, ibu dulu nak konvo merasalah membanting keringat dan ayaq mata… huuhuhu..


Jadinya, pagi itu seawal jam 7.30 a.m kami dah bergerak menuju ke Heritage Hotel. Ya, konvo kakak buat di hotel.

Siap siagalah semuanya dengan warna tema green turquoise. Actually, warna tema itu untuk kakak sahaja sebab kelas kakak akan perform choral speaking. But knowing ibu yang memang suka colour co-ordination ni, maka semualah kena warna yang berpadu antara satu sama lain. Ewah!


Sampai sahaja, dewan dah hampir penuh. Parents dah diberikan tempat duduk masing-masing.


As usual, persembahan anak-anak. Aku memang bab-bab ni tak boleh. Suka sangat tengok anak-anak ni perform kadang sampai syahdu nak menangis..hahahha! Annoying tak perangai emosi seorang ibu ini? ;p


Ok, now turn kakak plak untuk perform. Choral speaking. 


Performance yang telah menjadikan aku seorang tenaga pengajar tambahan selama dua minggu. Tiap kali balik, mesti kakak nak hafal teks. Panjang okay teks dia...huhuhuhu...Mujur ibu memang gemar benda macam ni. Kalau bapak, lebihkan gelak dari mengajar…



Alhamdulillah, persembahan anak-anak 5 Water Lily sangat best. Semua berjalan lancar. Tengoklah dia punya konduktor, comel aje orangnya. Sweet sangatlah!

Lepas itu ada bacaan surah hafazan. Yang lelaki itu, classmate kakak.



Gambar atas ni adalah teacher kakak. Teacher Aisyah. Sincerely, tq so much teacher atas segala tunjuk ajar. Teacher dapat Anugerah Teacher Pilihan. Memang selayaknya sebab dia seorang yang sangat dedikasi. U can tell by the look of how she intreact and dealing with the kids. Rajin share dengan parents apa jadi. Macam kakak, mula-mula dulu teacher cakap dia risau juga sebab kakak selalu akan menyorokkan kepala bila dia tegur. Tapi kalau dengan kawan-kawan, suara dialah paling kuat. Good to know so that, aku boleh share karakter kakak, jadi from there, dia cuba untuk rapat dengan kakak. Sekarang, barulah kakak boleh ramah mesra and more free to be herself. Sayangnya, tahun ni, teacher Aisyah dah xajar kelas kakak. Dia ajar kelas tahfiz....harap2 teacher baru kakak sama semangat mendidik macam teacher Aisyah ni. 

Ini plak yang bawah ni adalah kawan baik kakak. Nieda....


Comel kan...macam nak gigit aje pipi dua orang ni..aishhhh...geram sungguh! 

Dan tanpa aku menjangka sebenarnya kakak ada dapat sesuatu untuk hari konvokesyennya kali ini. Aku dapat wassap teacher beberapa hari sebelum konvo, minta gambar kakak. Aku pun tak syak apa, terus je bagi. Bila aku sampai, aku meneliti buku program dan mata aku terpandang nama kakak pada satu anugerah. Aku memang terus je sebak dan menitiskan airmata. Yes, aku memang emo! Hehehe…

Ini kakak…my everything.. the love that make me stronger everyday…


Alhamdulillah, kakak dapat Anugerah Akhlak Terbaik Little Caliphs bagi tahun 2015.


Sesuatu yang aku sangat tak jangka. Kalau aku pun menangis, agak-agak Opah kakak? Hmmm…lebih lagi syahdunya. Kenapa aku sangat beremosi bila soal kakak. Sebabnya dugaan mengandung dan bersalinkan kakak bukan satu dugaan yang kecil. Aku sampai sekarang kalau ditanya mana datang kekuatan waktu hadapi saat itu, pun aku tak ada jawapan spesifik.

Doktor dulu pernah cakap, aku kena bersedia untuk terima anak aku akan membesar dan berkemungkinan menghadapi masalah seperti ADHD, kurang IQ, Dyslexia dan sebagainya. Jadi aku kena pantau kakak closely sampailah kakak berusia 7-8 tahun.


Namun melihat kakak membesar sekarang, alhamdulillah. Syukur Ya Allah…
Anugerah Akhlak Terbaik, terima kasih kakak, buatkan ibu bangga sangat dengan kakak. Alhamdulillah, kakak dengar pesanan ibu. Terima kasih kakak, sebab buat ibu sempurna setiap hari. Allah berikan ibu kakak untuk ibu menjadi manusia lebih baik setiap hari…Alhamdulillah… Tq ALLAH…

And we end the session by group performance...


8 comments:

  1. Replies
    1. mekasih auntie anum yang comelll... ;-)

      Delete
  2. Replies
    1. cute kan semuanya..geram..mcm nak pok pok bontot tu..cubit pipi semuanya..hehhee....geram!

      Delete
  3. Wah, tahniah kakak! Dah convo...dapat anugerah akhlak terbaik pulak tu :)

    ReplyDelete
  4. alahai comelnya.. siap choral speaking lagi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah siti...panjang tau teks dia....time dieorg kat stage..mak bapak kat bawah ni pun terkumat-kamit sama..hehehhe...tapi salute teacher yg gigih ngajar the kids..baru 5 tahun... untuk manage stage freak semua... ;p

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)