Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Wednesday, July 15, 2015

Resipi: Masak Lemak Betik Muda untuk berbuka..yummy!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Weeehuuuu..dh nak cuti yer u alls..ahkak masih tegar bekerja....hahhahaa...

So meh temankan ahkak nak borak pasal ini...


Haaaa..kenal x buah ape ni kengkawan...???

Bagussss..betulll..buah betik...hehehhehe

Begitulah..buah betik ni bila tak nak, nampak banyak sangat jualannya di tepi2 jalan dan di pasar...

Tapi bila teringin nak makan..jenuh kembara nak mencari..inilah balasan, xjaga pokok betik belakang umah yang arwah abah tanam dulu...ohhhh sedihhh..rindu arwah Abah..Al-Fatihah....



Masak Lemak Betik Muda dengan Ikan bilis..itulah antara menu kegemaran arwah abah..dan aku pun jatuh cinta dengan menu ni. Semenjak arwah abah xda, memang jarang sangat masak menu ni..sedih terimbau kenangan... tapi kenangan tu la yang paling manis kan?

Jadinya weekend baru-baru ni, gigih ajak Incik Daus mencari buah betik ni..jenuh pusing..berminggu dah dok sebut teringin nak makan..so Incik Daus pun gigih temankan..Alhamdulillah, at last ada satu kedai tu terjumpa juga..mcm nak lompat bintang time tu...hehehhe...

Nak buat masak lemak ni, nak kena cari betik muda...baru sesuai nak dibuat masak lemak..macam mana rupa paras betik bila masih muda belia? Haaaa..sila rujuk gambar di atas...hehehhe...gambar bawah ni lepas dipotong...



Ok..so meh kita share ramuannya...

1 biji betik muda
Udang saiz besar (pakai ikan bilis pun boleh)
1 biji pati santan
1 biji bawang merah (dihiris nipis)
Sedikit garam dan gula sebagai perisa
Air secukupnya

Cara Membuat:

1. Bersihkan betik, buang biji dan potong serong.
2. Rebus betik seketika sehingga empuk. Kejap je..dalam 10 minit atau sampai nampak air mendidih.
3. Masukkan udang dan hirisan bawang.
4. Masukkan santan dan perisakan dengan garam gula.
5. Biar sehingga mendidih sekali lagi dan padamkan api.

Siap!!! Senang je kan...


Babai kengkawannnn..skit lagi nak raya..mari tingkatkan usaha kita...mengejar nikmat bulan Ramadhan..Insya-Allah...


8 comments:

  1. Replies
    1. Sedap..lemak2 manis...makan dengan ikan masin ke..tak pun ikan goreng, sambal belacan..pehhh..sedap! ;-)

      Delete
  2. Oooo....ini cara org utara yer. Kalau di n9 lain sikit... tapi, yg ni pun kalau dgn sambal belacan mesti sedap x ingat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke sis...N9 buat camne ya..syok jugak tukar2 ilmu memasak ni.. ;-) betul..makan dengan sambal belacan..lawan plak dengan ikan kembung goreng..pehhhh...hehhehe...sodappp!

      Delete
  3. Tak pernah makan sebelum ni. Boleh cuba. Nampak tempting sangat ;)

    ReplyDelete
  4. betik muda makan saja sedap =)
    CT tak pernah tahu orang buat masak gini.. hehe.. jakun hahaha..
    tau kalo labu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee..ni resipi arwah abah..Kulim mai.... ;-)

      Delete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)