Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Nak share menu ni, masaknya macam biasalah dah lama
juga. Tak salah aku masa Aidiladha yang lepas atau mungkin selepas tu ke…hehhee..biasalah
dah tak ingat. Ikan siakap ni, rasanya memang kegemaran kebanyakan dari kita.
Cara masaknya pun macam-macam, ikut kegemaran kitalah kan. Macam aku, lebih
sukakan ikan siakap yang dimasak stim tapi Incik Daus lebih suka ikan siakap
yang dimasak pedas atau tiga rasa. So selalunya asyik masak ikut tekak aku je
kan, apa kata kali ni kita masak ikut citarasa Incik Daus plak kan..bagilah
keadilan skit..heheheh…
Ini antara bahan-bahan yang aku gunakan..
Ikan, of coz lah kan..ikan siakap ya ni
adik-adik..sampai dua ekor aku goreng, punyalah makan besor gayanya kan…
Ini plak bahan-bahan ramuan yang terdiri daripada
tomato, timun dan lobak merah. Kali ni aku tak masukkan nenas kiub tu..kalau
nak lebih umppphhh masam manisnya boleh juga ditambah nenas ya.
Bahan-bahan lain yang tak ada dalam gambar adalah
seperti:
1 biji bawang Bombay (dihiris bulat)
Sos Tomato (Anggaran ikut saiz ikan dan kadar
kepekatan yang u alls semua nak ya, macam aku, aku masukkan agak-agak je..tak
ada plak sukat pakai sudu bagai)
Sos Cili (Sama juga, ikut pada selera masing-masing)
Sos Tiram ( Ini aku letak dalam dua sudu besar)
1 cawan pes cili
Sedikit garam dan gula
Daun Sup dan Daun Bawang (dihiris untuk hiasan)
Bahan Untuk Perapan Ikan
Sedikit Garam dan lada sulah (lumurkan pada ikan
setengah jam sebelum menggoreng)
Putih Telur
Tepung Jagung
Cara Membuat:
1. Panaskan
kuali dengan minyak yang cukup untuk deep fried.
2. Salutkan
ikan dengan Putih telur sebelum dilumur dengan tepung jagung.
3. Gorengkan
sehingga garing keemasan. Angkat dan ketepikan.
Cara Membuat Sos:
1. Macam
aku, lebih suka buat sosnya dulu, sebab nanti ikan masih panas lepas goreng,
boleh simbahkan terus.
2. Mula-mula
tumiskan dulu pes cili.
3. Setelah
naik bau, masukkan pula sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit garam dan
gula.
4. Setelah
mendidih, masukkan pula bawang dan juga ramuan sayuran tadi.
5. Biarkan
sehingga mendidih kembali sebelum padamkan api.
6. Tuangkan
ke atas ikan yang tersedia digoreng dan taburkan dengan hirisan daun sup dan
bawang tadi. Daun saderi pun boleh.
Dah siappp....!
Kala u alls membaca entry ini, aku tengah tersadai di Swiss Garden Damai Laut, Lumut..kerjalah wei..uhukk..uhukkk..sedihnya...tak sabar tunggu esok boleh balik... ;-)
Waaa...sedapnyaaaa. Dah lama betul akak tak memasak ikan siakap. Bolehlah nak masak nanti....
ReplyDeleteSwiss Garden Damai Laut? Waa...terpencil tu. Hanya sesuai untuk honeymoon, hehehehehe. Tapi oklah juga...boleh shopping kat Lumut.
Kak Aziela: Ya, memang terpencil Damai Laut tu..pergi kalau Honeymoon, syok jugak..tapi malangnya kali ni..pergi sebab kerja..dah siap2 bwk stok biskut..takut lapor malam2..erny ni pelik skit, asal stress aje, mulalah mencarik makanan.. huhuhu...
ReplyDelete