Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, May 28, 2013

Tempat Menarik di Cameron Highlands: Lavender Garden


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Ok kengkawan..sorry2, lama sudah mahu diupdate kisah suka-suki kami di Cameron Highlands, tapi apakan daya…masa sangatlah tak mengizinkan. Melihatkan gambar saja pun sudah mau tercungap-cungap, mana nak resize segala kan..

Ok, hari ni meh kita sambung. On the day one kami mendaki (ayat kasik gempak, mendaki pakai kereta iye kengkawan sekalian…hehehhe) ke Puncak Brinchang, terlalu lah Lavender Garden. Seperti biasa, rasa teruja jangan dibendung..hehehe…mohler ngajak Incik Daus berhenti dan singgah. Nanti kempunan susah..(alasan semata-mata… ahaks!)

So kami pun berpusu-pusulah macam orang lain untuk meninjau apa yang ada di sini. Nama pun Lavender Garden, of courselah akan banyak bebunga lavender, ye tak? Sebelum kita berceloteh panjang, harus diingat, coretan kali ni penuh bergambar. So tabahkanlah mata melihat segala aksi yang comeyyy dan jugak tak comeyyyy..hahahha!

First sebelum beli tiket, kasik snap dulu sekeping dua kat entrance ni..kot2 lupa nanti nama tempat yang dikunjungi.




Ok, bagi yang nak tahu harga tiket dan sebagainya..nah…sudikanlah baca sendiri… ;p







Kakak dan Bapak gigih berlari naik…sempat lagi ala-ala posing…hmmm, sapelah ‘Cikgu’ yang ngajar kakak posing cam gini ni ek…hehehhe * Kedip-kedip mata skit*



Ok, hari ni tak taulah makjun lawak mana yang Incik Daus termakan..asyik buat lawak loyar buruk die, yang secara nyatanya diwarisi hebat oleh anak kami itu..buktinya…

Ini lawak Bapak…konon hebat nak makan eskrim batu ni…

 Sekali..ini aksi anaknya plak.. “Bapak..kakak nak, kakak nak…aummmm…dap..dap.. (sedap)…”

Hmmm, thank you my dear hubby, you taught her well…



Cantik pemandangan penuh warna-warni..lavender bukan warna ungu saja rupenye ya…baru ku tahu… (yang aku ingat time Geografi dulu hanyalah ukur panjang sungai pakai benang..muahahaha! gile baik dulu dalam kelas….)



Kakak: Oh My Ibu…why must posing like that??? Hmmmm..

Ibu: Sebab kite kan omeyyyyyy!!! (ahaks, sila lap muntah sendiri okay kengkawan…heheheh)



Ni aksi konon2 sweet..ha, nyampah!!!



Then we saw this…



Ok..teruja untuk daki lebih tinggi, semangat nak memetik strawberry walau secara jujurnya aku memang tak suka sangat buah strawberry yang makan gitu..kalau dah jadik jem atau air, itu aku ok..ntahlah kenapa aku pelik cam gitu..ke ada lagi spesis kat luar sana macam aku???? Hmmm, and I wonder… *sambil garu-garu kepala*




Sebelum kita proceed, usaha memetik..apa kata kita rehat sebentar di Lavender Caf√© yang terletak betul-betul di entrance ke ladang strawberry tu..sajalah nak cuba…



So ini menu yang kami order…





Strawberry Milk Shake (RM 7.50, kalau tak salah aku)

Strawberry Cheese Cake (tak ingat berapa harga tapi around RM6-RM7 per slice)

Set lavender scone (RM 8)

Strawberry Tea (RM 5)

My Verdict: Strawberry Milk Shake, pada tekak aku, ok, sedaplah jugak..tapi strawberry tea, sangat out rasanya..mulenye aku ingat without the milk, rupanya with milk..tapi tercari-cari rasa strawberry,ermmm..tak berapa nak rasa…kek plak, aku actually penggemar kek keju..tapi this time around, aku kecewa…huhuhuhu…toping strawberrynya pun sangat kuat rasa asid die, menjadikan die sangat masam berasid, bukan masam biasa, so end up, tak abis pun makan…lavender scone dia at average in taste..so, kesimpulannya, kami sangat kesian pada diri sendiri…warggghhhhh!!!


Then, jomlah pi petik strawberry untuk mengubat duka lara….




Kakak tetap nak singgah tengok ikan...sangat suka dengan ikan...




Aksi poyo, konon harum sangatlah strawberry tu..ingat mempelam harum manis ka..hehehe


Usaha gigih nak memotong buah....



Otw turun, sempat singgah lagi, dengan bakul strawberrynya..jangan sapa usik ya..nanti kakak marah..buah kakak punya... ;p

Aku tak ingat sangat harganya, tapi akan ditimbang berapa kg yang kita petik..dekat bawah tu, ada jugak yang dijual yang dah siap dipertik, satu bekas plastik tu dalam RM 10 macam tu....


Singgahan kakak yang seterusnya...


 Comeyyy tak kami???? ahaks!

Dalam pukul 3pm macam tu, kami pun meneruskan perjalanan ke Equatorial Hotel (EQ), check-in, then pergi carik makananlah..sudah lapar woooo…

Sebagai ‘orang baru’ di Cameron Highlands, masih tak pandai cari kedai makan..so punyalah pusing2 pekan Brinchang, tak tau mana kedai makan Melayu. Adalah KFC, nampak gaklah signboard Marrybrown..but at last..makan je kat satu kedai ni..aku tak ingat namanya, tapi kedudukan dia betul-betul dekat gak ngan Rossa Passadena Hotel tu, kat selekoh, kedai melayu…



Ini order kami, pada harga keseluruhan RM 43.00. Oklah..daging goreng kunyit dia sedap, garing. Kira aku kalau daging goreng, suka yang garing-garing gitu…Kailan Goreng Ikan Masin die pun best, rangup segar sayurnya dan tak ada rasa pahit yang kadang-kadang ada pada sayur kailan..apa pun, by the end of the day..stomach satisfied…alhamdulillah…


 Ok...kite sambung lagi di next entry ya..ke mana kita seterusnya..tuuuunnnggguuuu...!!!!!





No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)