Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Thursday, April 18, 2013

Resipi: Daging Masak Hitam


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ok..tuan puan sekalian…seperti yang dijanjikan..resipi seterusnya yang enak dimakan bersama dengan nasi briyani adalah….

Daging Masak Hitam



Bahan-bahannya:

500 gm daging (nak best pakai daging batang pinang..dipotong nipis,dibersihkan dan diperap bersama kicap, serbuk lada hitam dan sedikit gula. Kalau pakai kicap manis, tak payahlah tambah gula dah..). Kalau tak suka lada hitam, boleh saja untuk tidak diletakkan tapi aku adalah peminat tegar lada sulah dan lada hitam…hehehhe

2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kas-kas
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
(Cili Kering, bawang besar, bunga cengkih dan bunga lawang ini dimesin)
2 biji tomato (setiap satu dipotong empat)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Sedikit halia, bawang merah, bawang putih dan daun kari untuk menumis. Hidangan ini memang banyak guna bawang, nak bagi rasa manis bawang untuk membangkitkan rasa daging. Fuhhhh..dah rupa chef bertauliah dah..menangis kalau Chef nengok kaedah aku memberikan tip ini…hehehhe..

Ok..cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan untuk menumis.
  2. Kemudian, baru masukkan bahan yang dimesin halus pula.
  3. Biar sehingga kekuningan dan naik bau. Kemudian baru masukkan daging yang diperap. Kacau dan biarkan sehingga daging tadi masak atau lembut.
  4. Bila daging sudah masak, baru masukkan tomoto, bawang besar yang dipotong bulat, kulit kayu manis dan buah pelaga. 
  5. Akhir sekali baru masukkan daun bawang dan daun saderi yang telah dihiris halus. 

 Aku memang penggemar tegar daging masak hitam ni..huh, sambil mengupload gambar ini pun terasa sudah kecur liur...ok, aku hutang lagi dua resipi iaitu ayam masak merah dan dalca daging. Resipi nasi briyani yang aku buat ni, lauknya asing-asing. Kalau setengah resipi tu, lauknya dimasak sekali ke dalam nasi. Insya-Allah, mungkin next time aku akan cuba resipi yang itu pulak...

Sign off dulu ya..tatatititutu....

No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)