Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Thursday, October 22, 2015

Resipi mudah: Popiah Nestum Horlicks Yummy!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kakak memang suka sangat makan popiah nestum. Selalunya cousin akulah yang buat bagi. Aku mula tu macam isssshhh..nampak macam remeh je nak buat popiah ni..macam tak berseni aku nak buat...

Tapi kesian plak..sebab kakak suka makan..jadi berbekalkan semangat waja...gigih berusaha..hahhaha...so mehlah dimulakan projek popiah nestum campur horlicks ini...projek dimulakan dalam kul 9.30 malam sebab Ibu balik kerja lambat skit that day..huhuhuhu....


Haaaa...see..see..very the easy one right..tengok gambar pun nampak dah kan betapa simplenya bahan-bahan yang diperlukan...ewah...ayat nak bagi racun soh u all pun buat juga...hehhehe...

Bahan-bahan yang aku gunakan:


  • Kulit Popiah (aku pakai jenama Spring Home yang warna biru tu..jenama ni ada dua warna hijau dengan biru....), saiz besar.
  • 1 cawan nestum (kisar halus)
  • 1/2 cawan Horlicks
  • 1/2 cawan gula kastor (juga dikisar halus)
  • 1/2 cawan susu tepung 
  • (Kesemua bahan ini kemudiannya disatukan)
  • Sedikit tepung gandum (dibancuh dengan air, nak jadikan sebagai gam)




Beginilah rupanya 'gam' kita..yang dibuat dari tepung gandum tadi. 


Wajah tukang bikin adunan gam tadi... ;-)


Step 1: Gunakan lidi satay tu, jadikan bahas asas nak mudahkan gulungan. Nampak tak di hujung sebelah kanan tu, lidi..so bagi senang nak gulung. Di hujung gulungan, sapukan gam tepung tu. Then tarik balik lidi tadi. Jangan plak pi goreng sekali..hehhehe...


Step 2: Beginilah rupa paras sebahagian yang dah digulung.


Petua: Kulit popiah ni sangat sensitif tau. Jangan terdedah lama sangat di suhu luar, nanti dia akan pecah-pecah dan mulalah terkoyak. So makesure kulit popiah ni kekal lembap. Macam aku..aku gunakan tuala suwa suweiii kemorning..hehehhe...basahkan skit bagi lembap, then at all time make sure tutupkan kulitnya macam gini...


Dah siap gulung, gunting serong-serong cam gini...Then panaskan minyak, gorengkan.


Ni semua campuran nestum, gula kastor, horlicks...kahwinkan aje semuanya...

Guntingan popiah yang siap digoreng tadi tu, gaulkan dalam campuran bahan di atas. 


Taaaaaarrrraaaa..sudah siap....

Selamat dikerjakan si kakak dalam tempoh 3 hari...hehhehe...buat popiah nestum ni renyah nak menggulung dan menjaga kulit tu supaya tak koyak-koyak. Aku guna pek yang ada 50 keping tu...ingat dapat banyak la kan..alih2 dapatlah satu botol kecik je....ohhh la haiiii... ;-) 

Ok geng..siapa nak cuba..silalah..senang aje..hehehhe...

Tatatititutu!

1 comment:

  1. assalamualaikum ...sedapnya tengok popia nestum..:)

    ReplyDelete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)