Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Monday, October 19, 2015

Birthday Treat: Makan best di Mat Periuk Cafe, Ipoh.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Ok..settle kisah burfday Incik Daus..meh kita sembang citer burfday Empunya blog plak..errr..dgn anaknya yang diva tu..hahhaha…

Burfday aku ngan kakak dekat2 sangat..selang empat hari je gitu..so senang..sambut sekali je..errr..tapi hadiah nak lain2 ye…hahahha…
This time around..waktu sambut birthday memang tengah sibuk sangat..sibuk pulun kerja..bukan rela..tapi terpaksa..huhuhuhu…

Pagi tu sampai opice awal..feeling gojes like Sweet 16…


 Pagi Jumaat..berjubahlah kita...

Then selesai solat Dhuha..hambeeeekkkkk..dapat hadiah awal harijadi…


Ye..ahkak gojes telah bertukar menjadi makcik tepung gomak…hahhaha…! Ini acara wajib tiap tahun oleh si Nisa..tunggu burfday dia esok..rasa macam nak tepek telur tembakul la nanti ni..muahahhaha!


Lepas dapat tepung..barulah dapat kek...hahahha...mekasih Nisa.... ;-) susah2 aje..

So petang tu dapat wassap si Angah..kata nak belanja makan. Well..birthday girl suka je..orang belanjalah kata…so decided nak ke Mat Periuk Café. Dah dua kali sebelum ni aku tak jadi makan sini..sekali tu sebab otw ke sana hujan lebat..jalan naik air. Patah balik. Kali kedua plak..dah sampai sana tapi dieorang tutup plak untuk private function. Ok..silalah telan air liur dan balik dengan perut kosong..eh..itu tipu..kalau dah lapar..takkan mungkin balik dengan perut kosong kan…heheheheh…


Alhamdulillah, kali ni..akhirnya berjaya juga makan di sini…yeayyyyy!
Meh tengok menu dia dulu…





Ada pelbagai jenis makanan..macam tengok semua pun sedap..tapi teruja tengok ade dessert selection…wow…best..best… Btw, Mat Periuk Café ni actually owned by Chef Kamarul..yang dalam rancangan masakan Cu-Bits Baba’s tu..di antaranyalah..



Konsep café ni sangat simple…tempat die pun kecil sangat..so dia naikkan tent kat luar kedai to accommodate pelanggan yang datang. Tapi sekarang ni tak salah aku ada satu lagi cawangan Mat Periuk Junior, itu terletak di area Taman Desa Tambun. Yang kami pergi ni lokasinya di area Tasek.


Ok..kami berdua yang excited nak sambut burfday..nampak macam adik dengan kakak x kami berdua…nampak sebaya kan..x macam ibu ngan anak kan..kan..kan..muahahah! * lari nyorok bawah meja…hehehhe*

Ok now..meh kita tengok menu-menu yang ada…ikutkan tamak…nak je rasa semua..tapi kenangkan orang belanja..tersipu malu… ;p


So ini mini pavlova…aku actually bukanlah big fan of pavlova..aku tak minat sangat sb terlalu manis pada tekak aku..tapi yang ni..aku try gak cubit-cubit manja nak merasa..ok..tak manis sangat…


Haaaaa…yang ni..my kind of birthday cake..hehehhe..nutella cheese tart…aku konpius masa tu di antara nak memilih daim chocolate cake atau yang ini..so aku try yang ini this time..rasa dia..i suka…sesedap lemak manis dia…tak muak makan…ok! Leh order lagi lain kali…


Macam biasa..kami semua memang gile makan cheesy wedges…yummy!
Then lepas dah order semua, baru tersedar macam malam ni dah ala-ala spaghetti nite plak..semua order pasta dishes kecuali mak…mak op kozzz order malay food…hehhehe…


Ni hidangan Incik Daus… Meatball Spaghetti..tastewise, ok.


Ni angah punya..bolognaise.. ok..sos dia sedap..tak masam..


Then ni aku ngan kakak punya menu..seafood carbonara…rasa dia just nice..kuah dia x overcooked..sebab carbonara ni kalau overcooked dia akan jadi sangat oily.. cuma presentation dia agak dull pada aku...*apehal aku dah macam juri masterchef ni..hahhaa…*


Ni plak hidangan mak..Nasi Goreng dengan Ikan Kembung Sweet and Sour…alhamdulillah..sedap jugak…kuah sweet and sour dia sedap dan seimbang rasa dia… 


Selain dari suasana yang simple…sepanjang makan ade group buskers yang akan hiburkan u alls sekalian..memang sedap suaranya..so xsakitkan telinga okay… tu dia geng buskers tu..kebetulan dapat duduk meja berdepan dengan tempat performance..

Acara suap-menyuap…ewah…muka Incik Daus ikhlas tak ikhlas je kena buat aksi ni..hahahha..sebab orang ramai..seganlah tu…


Haaaa…ni plak aksi suap menyuap dua beranak yang memang tak tahu segan dan silu…hahahha…



Hamboiiii..pandai dah ek kakak sekarang…main sapu2 krim kat hidung ibu…..


Alhamdulillah..to see her now…aku rasa bersyukur sangat..complete dah rasa cycle as a women..alhamdulillah…susah nak dapatkan dia ni…hehehhe…tak tahu nak gambarkan betapa syukurnya melihat kakak membesar depan mata dengan sihat, sempurna..dan tanpa ada komplikasi kesihatan…membesar jadi anak yang baik, bijak dan solehah ya kakak…semoga segala ilmu yang ada disempurnakan kegunaannya ke jalan Allah…amin Ya Rabb…

Anyway..mekasih Angah sebab belanja kami makan di tempat yang sedap ni...


Bagi sesiapa yang nak terjah..ni aku share alamat dia ye...kalau datang time 8.00p.m- 9.00 p.m memang sangat ramai orang..lepas tu okay skit...

Mat Periuk Cafe 
Lot 22241, No.40, Hala Tasek Timur 10, 
Kampung Tersusun Tasek, 31400 Ipoh, Perak
Phone:017-572 5579

Waktu Operasi: 4.00 p.m - 12.00 a.m 

Tutup Setiap Rabu 


2 comments:

  1. Sedap2 semuanye kecuali mini pavlova,huhuu.....;-)

    ReplyDelete
  2. Happy belated birthday Erny dan kakak :)

    ReplyDelete

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)