Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Tuesday, May 14, 2013

Resipi: Kincam Goreng Bilis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni nak share resipi Kincam Goreng dengan Ikan Bilis....Sejujurnya aku tak pernah pun masak kincam ni...tapi ini adalah antara khazanah alam semulajadi yang aku beli time pi Cameron Highlands last week. So, resipi ni aku buat hasil dari borak2 dengan akak Indon yang jual sayur tu.

Kincam ni adalah lily bud sebenarnya...ini adalah rupa parasnya...



Biasanya kalau kat Cameron Highlands, banyak yang jual sayur ni digoreng tepung..

Aku buat goreng campur..



Bahan-Bahan:

Sepaket Kincam
1 biji lobak merah
1 bungkus tauhu telur (egg tofu)
Satu biji bawang besar
4 biji bawang putih
Segenggam ikan bilis
(bawang dan ikab bilis ditumbuk halus)
Sedikit cili kering
Sedikit sos tiram
Minyak untuk menumis

Cara Membuat:

1. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Masukkan pula cili kering.
2. Kemudian, masukkan sedikit air.
3. Masukkan kincam dan lobak merah.
4. Masukkan tauhu telur yang telah digoreng terlebih dahulu.
4. Masukkan sos tiram dan kacau seketika.
5. Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)