Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Berapa
ramai di antara anda semua yang masih sukakan aiskrim Malaysia? Pada aku,
aiskrim Malaysia ini sangat klasik malah menjadi di antara memori yang sangat
berharga dalam hidup jika diimbas kembali saat kanak-kanak. Arwah Opah memang
rajin buat aiskrim Malaysia. Selalunya aiskrim Asam Ko yang menjadi kegemaran
seisi keluarga kami. Incik Daus pun memang suka Aiskrim Asam Ko berbeza dengan
aku dan kakak yang lebih gemarkan aiskrim Milo. Mungkin sebab aku tak makan
asam. ;p
Jadinya,
untuk majlis sambutan harijadi kakak tempoh hari, aku cuba buat aiskrim yang
pernah menjadi fenomena Masyarakat Malaysia di laman sosial…
Tadaaaaaaa….
Aiskrim
Sumi Jelly
Bahan-bahan
yang diperlukan:
3
paket sumi jelly (ikut juga pada jenis sumi dan saiz, jadinya jumlah boleh jadi
lebih banyak atau lebih sedikit)
1
tin susu cair
1
tin susu pekat
4
tin air (disukat menggunakan tin susu yang telah kosong tadi)
Secubit
garam bagi membangkitkan rasa lemak manis
Cara
Membuat:
1.
Masukkan
susu cair, susu pekat, air dan garam ke dalam periuk. Masak di atas api
sederhana sehingga mendidih. Pastikan anda kacau perlahan dan tidak
meninggalkan campuran ini mendidih dengan sendiri bagi mengelakkan dia masak
mendadak dan berbuih keterlaluan.
2.
Apabila
sudah mendidih, padamkan api dan biarkan sejuk dahulu.
3.
Sumi
Jelly yang telah dibuka tadi, di potong (saiz tak kisah) menggunakan sudu. Aku
gunakan sudu sebab senang, lepas potong boleh dicedok masukkan terus ke dalam plastik
aiskrim.
4.
Kemudian
masukkan adunan susu tadi, diikat dan digoncang.
5.
Sejukkan
dalam peti sejuk anda, paling bagus biarkan semalaman barulah beku elok.
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)