Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Thursday, December 22, 2016

Jom Jamu Selera: Nasi Kandar Pokok Ketapang -Nasi Kandar terbaik di Penang!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Jom meh sambung kisah jalan-jalan cari makan di Penang ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian….hehehhe…

Ok, masa ke Penang baru-baru ini, aku cakaplah dengan Incik Daus aku teringin nak pergi makan Nasi Kandar Line Clear ke, Nasi Kandar Beratur ke…bagaimanapun usaha aku ke arah itu nampaknya menemui kegagalan. Nanti, sila jangan hampa…hehehe…Incik Daus sebaliknya mencadangkan untuk kami menikmati makan malam berhampiran dengan pejabatnya saja. Ya, makan malam yang sangat lewat malam…nasi kandar some more, can you imagine? Ok, please do not imagine…scary especially when you started to do the calories counting. *pejam mata sambil menyesal tapi tetap nak makan*

Jadinya, aku pun menerimalah cadangan berkenaan setelah puas disogokkan dengan pelbagai kebaikan, kesedapan dan paling over, diberitahu tentang kewujudan telur sotong sebagai menu di situ. Ok fine, aku memang penggemar telur sotong. So marilah kita ke sana….

Nasi Kandar Pokok Ketapang, begitulah nama diberi, ewah! Masa mula Incik Daus parking kereta di tepi gerai, hujan sedang renyai-renyai. Aku masa tu, biar betul ini kedainya. Yes, being me…hahahha…itu belum si kakak lagi. Dia lagi over….hahahha….

Cuma dalam hidup, kita kena cuba positif. Ini pula soal makan, haruslah cuba dulu walau presentationnya agak tak tip top kan.

Bila dah duduk, barulah Incik Daus bagi tahu yang Nasi Kandar Pokok Ketapang ini di waktu siangnya di buka tidak jauh dari kawasan ini. Di bangunan rumah kedai yang berhampiran dengan nama Restoran Nasi Kandar Jamal Mohamad. Jadinya kalau pengunjung yang datang lebih awal, silalah ke restoran berkenaan. Restoran berkenaan telah diusahakan sejak 1988 lagi. Kisahnya perniagaan warisan turun-temurunlah ni.

Bila waktu malam, mereka memilih untuk berniaga dalam suasana ‘open air’ begini. Sepanjang di sini aku lihat ramai yang singgah beli adalah mereka yang habis kerja syif malam.

Ok, banyak pula aku membebel tentang sejarah kewujudan tempat makan ini. Marilah sekarang kita ke agenda utama penulisan ini. *ok skema* hehehhe…

Haaa..ninnnnn diaaaaaaa…banyak kan lauknya. Pilihlah komer sekalian nak lauk apa.



Ya, berperiuk-periuk ada. Nak kuah kari ikan, ayam, daging, atau kuah campur..banjir atau kemarau..eh…kemarau…hahahha…silalah pilih. Semua kuahnya pekat dan berbau harum dari gabungan pelbagai rempah asli. Sedap nak habaq mai….siap tangan boleh berbau sampai ke esoklah!

Aku mulalah rambang mata..nak pilih lauk pun jadi macam nak pilih kasut. Pusing sana sini, mata ke kanan ke kiri…still undecided.


Tapi bila dah decide…hahahhaa….tentulah penuh meja makan.

Ini kacang bendi rebus. Incik Daus memang sangat suka bendi rebus. So dia minta mamak tu cedokkan kuah kari ikan sekali dengan bendi ini. Kari ikan dia sangat sedap.


Kari Telur Sotong….my always favourite food. Bestnya telur sotong kat sini, dia bukan telur sotong yang semata-mata bahagian putihnya, tetapi the real telur sotong pun dicampurkan sekali. Aku tak pandai nak explain sangat tetapi bagi mereka yang memang meminati telur sotong, anda pasti boleh bayangkan beza telur sotong yang putihnya saja (yang dijual di kebanyakan kedai mamak) atau telur sotong yang sebenar yang warnanya kelabu cair tu… ok…payahnya…hahahha….tapi sangat memuaskan hati aku kari telur sotong dia.


Ini pula kari ikan. Dia guna ikan jenahak tak salah aku yang kami ambil ini. Ambil bahagian isi tengahnya dengan bahagian pipi ikan sebab lemak. Kepala ikan dah sold out. Sedap sangat kari dia. Kuahnya tak terlalu pekat rasa rempah yang semacam tu, dia just nice. Rempahnya macam fresh sangat aroma dia dan tak terlalu pekat tapi berasa semuanya.


Ini pula telur ikan….aku memang pantang, semua benda yang namanya telur, mesti suka….hahahah….tapi aku lebih suka telur ikan duri, yang bulat-bulat tu. Telur jenis tu susah nak dapat.

Ini pula ayam masak kicap….menu si kakak. Ayam masak kicap ala mamak ni kan boleh rasa manis-manis halba dia tu….

Ok, yang di atas ini menu yang dikongsi berjemaah. Dalam pinggan masing-masing, ada je lauk tambahan ikut selera masing-masing. Cumanya, aku lupa nak ambiklah. Ampunkan aku…heheheh…..

Overall, memang best makan kat sini. Sedap. Lauknya banyak untuk dipilih. Apa yang tak best adalah kalau makan waktu hujan. Sebab tempatnya terbuka, ada satu khemah macam tu saja di bahagian belakang. Kami hari tu tengah baik punya makan, hujan turun lebat. Maka jadinya, jenuhlah kesejukan dan makan diiringi tempias hujan….tapi makan tetap makan…hahahah!

Bagi yang teringin nak merasa keenakan nasi kandar bawah pokok ini…alamatnya adalah seperti berikut:

Lokasi:            Nasi Kandar Pokok Ketapang.
Bagan Ajam, Butterworth, Malaysia
(Berhampiran Telekom)
Waktu Operasi: 11 P.M - & 7.00 A.M



4 comments:

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)