Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Friday, September 30, 2016

Resipi: Sayur Tau Meu Tumis Sos Tiram dan Ikan Bilis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat berhujung minggu, lega rasanya hari ini dah jumaat. Boleh dahlah cari-cari resipi apa nak masak esok ni, alang-alang dah cuti 3 hari kan. Hari ini aku nak share satu menu ini, masakan sayuran yang Incik Daus beria introduce pada aku. Jadinya masa ke Cameron Highlands baru ini, aku belilah sebungkus. Aku selalu Nampak sayur ini tapi tak pernah cuba nak masak. Bila dah cuba masak dan makan, aku rasa sedap pula. Rasanya rangup-rangup sedap.

Resipinya bila aku search, semuanya Nampak dari gabungan yang mudah. Jadi aku decide untuk jadikan dia masakan Tau Meu Tumis Sos Tiram dan Ikan Bilis. Dari kajian (ewah, kajian..hahahha), ada juga yang memanggil sayur ini sebagai teow meow, dikatakan addik-beradik tauge juga. Kat pasaraya pun banyak sayuran ini yang telah siap sedia dipek.

Ok, apa bahan-bahan yang aku gunakan?



*4 biji bawang merah kecil
*5 bii bawang putih
* Sedikit halia
(Kesemua bahan ini dihiris/dicincang halus)
Segenggam ikan bilis (ditumbuk sedikit kasar)
Sedikit sos tiram, air, dan lada sulah.

Cara Memasak:

1.    Panaskan minyak.
2.    Tumiskan bahan yang dihiris tadi sehingga naik bau atau sedikit kekuningan. Masukkan pula ikan bilis yang telah ditumbuk.
3.    Kemudian, masukkan sedikit air. Perisakan dengan sos tiram dan juga lada sulah.
4.    Akhir sekali, masukkan sayur Tau Meu dan goreng seketika. Siap!


Mudah sangat kan? Sedap sayur ni kalau dimakan dengan nasi putih dan hidangan lauk lain yang dimasak kering seperti sambal tumis, ikan goreng atau telur masin. Memang membangkitkan selera.


No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)