Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Selamat
berhujung minggu, lega rasanya hari ini dah jumaat. Boleh dahlah cari-cari
resipi apa nak masak esok ni, alang-alang dah cuti 3 hari kan. Hari ini aku nak
share satu menu ini, masakan sayuran yang Incik Daus beria introduce pada aku. Jadinya
masa ke Cameron Highlands baru ini, aku belilah sebungkus. Aku selalu Nampak sayur
ini tapi tak pernah cuba nak masak. Bila dah cuba masak dan makan, aku rasa
sedap pula. Rasanya rangup-rangup sedap.
Resipinya
bila aku search, semuanya Nampak dari gabungan yang mudah. Jadi aku decide untuk
jadikan dia masakan Tau Meu Tumis Sos Tiram dan Ikan Bilis. Dari kajian (ewah,
kajian..hahahha), ada juga yang memanggil sayur ini sebagai teow meow, dikatakan
addik-beradik tauge juga. Kat pasaraya pun banyak sayuran ini yang telah siap
sedia dipek.
Ok,
apa bahan-bahan yang aku gunakan?
*4
biji bawang merah kecil
*5
bii bawang putih
*
Sedikit halia
(Kesemua
bahan ini dihiris/dicincang halus)
Segenggam
ikan bilis (ditumbuk sedikit kasar)
Sedikit
sos tiram, air, dan lada sulah.
Cara
Memasak:
1.
Panaskan
minyak.
2.
Tumiskan
bahan yang dihiris tadi sehingga naik bau atau sedikit kekuningan. Masukkan
pula ikan bilis yang telah ditumbuk.
3.
Kemudian,
masukkan sedikit air. Perisakan dengan sos tiram dan juga lada sulah.
4.
Akhir
sekali, masukkan sayur Tau Meu dan goreng seketika. Siap!
Mudah
sangat kan? Sedap sayur ni kalau dimakan dengan nasi putih dan hidangan lauk
lain yang dimasak kering seperti sambal tumis, ikan goreng atau telur masin.
Memang membangkitkan selera.
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)