Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Salam semua, Selamat Menyambut Hari Malaysia….apa aktiviti u all hari ni? Lepak-lepak dengan family atau nak pi tengok Train to Busan? Macam aku hari ni, we all plan nak panjat bukit...xtaulah passaipa lately ni banyak sangat terlibat dengan aktiviti berstamina tinggi...hahaha...aku nak kurus balik macam dulu...help..help... tapi cammana ni cakap soal kurus tapi tetiba hari ni aku nak share entry makanan ni...saborlah ya wahai teman.. ;-)
So
sempena Public Holiday ni, sure u all pening fikir nak masak apa kan…meh..meh..aku
share resipi cubaan pertama aku hasil invention ikut logik tekak aku..hehehe..
Dipersembahkan….
Ayam
Vanggey versi diri sendiri…hahhaha
Bahan-bahan
yang diperlukan sangatlah mudah didapati dan ringkas sahaja…
1
ekor ayam (saiz biasa)
4
biji bawang besar (dikisar halus)
8
biji bawang merah kecil (dihiris nipis)
3
tangkai daun kari
Kulit
kayu manis
Sedikit
buah pelaga
1
paket serbuk cili
Sos
tiram
Kicap
lemak manis
Serbuk
cili kasar (chillies flake) – sukatan ikut sukalah ya, kalau suka pedas,
letaklah banyak. Aku as usual, sejenis yang suka pedas…hehhehe…
BAHAN PERAPAN AYAM:
Serbuk
kunyit
Rempah
daging
Sedikit
garam
·
Aku
perapkan dalam satu jam
Cara
memasak:
1.
Ayam
yang telah diperap tadi, digoreng dahulu dan ketepikan. Aku suka ayam goreng
garing, jadinya aku goreng garing sedikit.
2.
Kemudian,
tumiskan bawang yang telah dikisar, diikuti dengan hirisan bawang kecil, kulit
kayu manis, buah pelaga dan daun kari. Kacau sehingga kekuningan dan naik bau. Aku
gunakan baki minyak menggoreng ayam tadi. Kalau ada serdak-serdak gorengan
tadi, biarkan sahaja. Sedap sebab dia garing rangup kalau dicampur sekali.
3.
Masukkan
sedikit air, dan masukkan serbuk cili. Perisakan juga dengan sedikit sos tiram,
kicap lemak manis dan sedikit garam. Biar mendidih sedikit atau bila kuah dan
memekat, masukkan ayam.
4.
Kacau
gaul sehingga sebati. Masukkan serbuk cili kasar pula. Biarkan seketika, sampai
nampak dah kering, barulah dipadamkan api.
Dari
segi rasa, sedap…hahahha…Cuma kurang pedas bagi aku. Next time aku nak cuba
masukkan cili kering dan kisarkan bersama bawang.
So,
hidangan Ayam Goreng Vanggey ini aku kombokan seperti di bawah…heheheh….
Dari atas sebelah kiri: Udang Goreng Kunyit, Ayam Vanggey, Ikan Goreng, Ulam Timun |
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)