Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera…
Alhamdulillah..jumaat
sudah..leganya dapat balik rumah sambil mengetahui bahawa esok adalah cuti…yeayyy!
Ok,
sebabkan esok cuti..so nak up lagi entry masak sebagai cetusan idea untuk
kawan-kawan yang merancang mahu memasak esok. Aku tak tahulah orang lain tapi
aku kalau stress memang suka memasak. Bagus memasak ini, dapat mengasah bakat
kreatif dan inovatif. Sebab kita boleh mereka cipta rasa dan bagus juga
mengajar kita untuk fokus bila nak kena ikut step by step resipi yang susah
supaya menu berkenaan menjadi dengan jayanya! Ok, itu mukadimah berupa motivasi
ya….
Sekarang,
marilah menuju ke dapur dan mulakan dengan Bismillah…
Ikan
Siakap Masak Taucu
Bahan-Bahan:
1
ekor ikan siakap
1
biji bawang Bombay (dihiris nipis bentuk bulat)
4
biji bawang putih (dihiris nipis)
Sedikit
halia (dihiris nipis)
20
biji cili padi (ditumbuk hancur)
2
biji tomato (dibelah empat)
1
pek taucu (aku guna cap Opah Nur)
I
batang lobak merah (dihiris nipis, kalau rajin nak buat bentuk bunga
kecik-kecik pun boleh….aku xberapa nak rajin…ahaks!)
2
sudu besar sos ikan
Secubit
gula
Cara
Memasak:
1.
Didihkan
air (sukatan silalah agak ikut saiz ikan dan kehendak masing-masing. Ada yang
suka berkuah lebih dan ada yang tak)
2.
Kemudian,
masukkan semua bahan yang telah dihiris dan ditumbuk tadi.
3.
Masukkan
pula taucu, sos ikan dan sedikit gula. Aku dah tak masukkan garam sebab taucu
dan sos ikan juga mengandungi garam.
4.
Masukkan
ikan dan tutup kuali. Biarkan ikan mendidih seketika. Bila ikan dan masak,
masukkan pula tomato. Tomato jangan masuk dipermulaan, bimbang lunyai
nanti..dah tak segar.
5.
Angkat
dan hiaskan dengan hirisan daun bawang dan juga daun ketumbar.
Senang
je kan, sihat pun sihat. Oh, nak bagi tau..aku kalau makan ikan siakap, memang
akan suka bahagian sirip a.k.a pipi ikan…ok, perkongsian tak ada kena mengena
dengan tip masak. ;p
Selamat
mencuba dan selamat berhujung minggu!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)