Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera….
Masak
apa u alls sekalian hujung minggu baru ini…hari ni nak share resipi yang ahkak
masak last weekend. Mana tahu ada yang buntu nak masak apa..ewah…bunyinya macam
nak bagi resipi tahap 5 bintang aje kan…heheheh…
Last
week ahkak masak ini ha…
Ya,
Sambal Tumis Telur Puyuh dengan petai…
Siapa
suka petai, angkat tangan!!! :p
Sebenarnya
aku dulu sebelum kahwin pun tak makan petai walaupun arwah abah makan petai.
Suka lagi petai tu….tapi anak dia macam eksenlah masa tu tak suka petai…bau u
alls… *rasa gedik sangat* hahahha…bila dah kahwin, dapatlah suami sama perangai
macam arwah abah…suka segala petai dan jering…so dari kerana cintaku
padamu..maka terpaksalah I jatuh cinta juga dengan petai…hahahha….kengkonon
sangat…
Sebelum
melalut ke laut dalam, ini bahan-bahan yang diperlukan…
Bahan
untuk dikisar:
* Segenggam
cili kering (aku guna yang halus kerinting, rendamkan sekejap)
* 10
batang cili padi kampong
* Sedikit
belacan
* Dua
biji bawang besar
*semua
bahan ini silalah kisar halus
30
biji telur puyuh (rebus dulu)
Petai
(ikut sukalah ya nak banyak mana….seeloknya hidangan ini dimasak di hari Sabtu,
supaya toilet rumah sendiri saja yang menjadi mangsanya..hahahha)
1
biji bawang Bombay (dihiris nipis, bulat-bulat)
Sedikit
air asam jawa
2
sudu besar sos tiram
Garam
dan gula secukup rasa
Sedikit
air, kalau suka nak berkuah sedikit.
Cara
Memasak:
1. Panaskan
minyak untuk menumis. Tumis semua bahan yang telah dikisar sehingga masak atau
pecah minyak ek orang cakap….hehehe…
2. Kemudian
masukkan air asam jawa. Bagi kuahnya nampak pekat sedikit barulah dimasukkan hirisan
bawang dan juga petai.
3. Setelah
itu, masukkanlah telur puyuh. Perisakan dengan garam dan gula.
4. Siap
semua, silalah hidang.. J
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)