Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Ok..tuan puan sekalian…seperti yang dijanjikan..resipi
seterusnya yang enak dimakan bersama dengan nasi briyani adalah….
Daging Masak Hitam
Bahan-bahannya:
500 gm daging (nak best pakai daging batang pinang..dipotong
nipis,dibersihkan dan diperap bersama kicap, serbuk lada hitam dan sedikit
gula. Kalau pakai kicap manis, tak payahlah tambah gula dah..). Kalau tak suka
lada hitam, boleh saja untuk tidak diletakkan tapi aku adalah peminat tegar
lada sulah dan lada hitam…hehehhe
2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kas-kas
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
(Cili Kering, bawang besar, bunga cengkih dan bunga lawang
ini dimesin)
2 biji tomato (setiap satu dipotong empat)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Sedikit halia, bawang merah, bawang putih dan daun kari
untuk menumis. Hidangan ini memang banyak guna bawang, nak bagi rasa manis
bawang untuk membangkitkan rasa daging. Fuhhhh..dah rupa chef bertauliah
dah..menangis kalau Chef nengok kaedah aku memberikan tip ini…hehehhe..
Ok..cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan untuk menumis.
- Kemudian, baru masukkan bahan yang dimesin halus pula.
- Biar sehingga kekuningan dan naik bau. Kemudian baru masukkan daging yang diperap. Kacau dan biarkan sehingga daging tadi masak atau lembut.
- Bila daging sudah masak, baru masukkan tomoto, bawang besar yang dipotong bulat, kulit kayu manis dan buah pelaga.
- Akhir sekali baru masukkan daun bawang dan daun saderi yang telah dihiris halus.
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)