Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Ini menu yang dimasak agak berminggu-minggu jugak
lamanye…iya, baru skrang sempat nak update…maklumlah, balik umah aje dah kalut
ngan si kakak..bile die tidor dan kalau aku larat, barulah menaip ni..
Nak story skit pasal Masak Lemak Udang Nenas…yummy! Teringin
nak makan ni sebab adelah satu malam tu aku pi dinner, ade jemputan..kemain
sedap lagi makan masak lemak udang nenas ni..tapi nak ambik bebanyak, aku agak
malu-malu ayam skit..maklumlah, I is jaga my manner… *Kunun-kunun*…
So katekan dinner itu adalah rabu malam, sabtu itu jugak aku
merancang baik punya mau masak ini menu..so jangan tunggu2, ini resipi dari
Ipoh Masterchef..ahaks!
Bahan-Bahan:
1 kg udang (saiz sederhana)
1 biji nenas bersaiz kecil (potong kecil/sederhana, ikut
selera masing2)
1 biji santan
Air
1 batang serai
Daun kunyit
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
Sedikit kunyit hidup
10 biji cili padi
(bawang, kunyit, cili padi dikisar)
Sedikit garam dan gula.
2 biji cili hijau (hiris tengah, untuk hiasan)
Senang je nak masak ni..caranya adalah:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
- Biar sampai naik baud an kekuningan, barulah dimasukkan air.
- Masukkan udang dan serai yang dititik.
- Bila air mendidih, masukkan santan. Kalau nak lebih kuning warna kuahnya, masukkan sedikit serbuk kunyit.
- Masukkan nenas dan daun kunyit.
- Masukkan garam skit, gula skit dan biarkan mendidih seketika. Terus padamkan api.
- Siapppppppp!!!!
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)