Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Sekejap je kan, dah hari ketiga ya kita berpuasa...
Ok, hari ni citer sikit tentang makanan kesukaan aku..hehehe...Aku memang suka makan cucur kacang dhal ni…mak long
aku yang ajar buat, kalau pekena sama ngan kopi o kawww, lagilah
nikmat..hehehhe..
So inilah di antara juadah berbuka di Ramadhan hari
ke-2..
Kami bertiga je berbuka..aku, mak dan angah.
Opppsss..mane leh lupe, campur itu budak kecik, my kakak tomeitomeito la…sibuk
kemain nak baca doa..panjang plak tu..nth ape bunyiknya…takpelah nak, janji
niat suci murni tu ada, org kata nak melentur buluh biar dari rebungnya..ewah!
Baiklah, marilah kita bercerita akan topik yang
sebenar…juadah berbuka semalam…
Bahan-bahan
- 500 gm kacang dhall (make sure rendam dulu, kalau jenis yang tebal, pagi2 lepas sahur tu starlah rendam, kalau yg nipis, rendam dalam 4-5 jam pun dah ok dah)
- 2 biji bawang merah (hiris nipis)
- 2 biji cili merah (hiris halus)
- 1 tangkai daun kari (gunting halus)
- Tepung Gandum (agak-agak, ikut pada kecairan kacang dhal setelah dimesin, tekstur adunannya tak perlu pekat sangat)
- Sedikit garam
Cara Membuat
- Kacang dhall yang telah direndam, dikisar halus. Masukkan ke dalam bekas untuk diadun.
- Masukkan bahan-bahan yang telah dihiris halus. Gaul sebati. Masukkan sedikit garam.
- Panaskan minyak. Goreng comel2 ya, dalam bentuk bulat kecil sebab cucur ni sedap kalau dimakan dengan saiz-saiz kecil, barulah rangup luar kulit tu terasa.
Ok, kawan-kawan, selamat mencuba.
Hmmm..abislah, sepanjang bulan
Ramadhan ni share resipi sesajalah nampak gayanya ek…ngee…..
No comments:
Post a Comment
SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)