Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Friday, July 12, 2013

Resipi: Cucur Kacang Dhall, juadah berbuka di Ramadhan ke-2...


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Sekejap je kan, dah hari ketiga ya kita berpuasa...

Ok, hari ni citer sikit tentang makanan kesukaan aku..hehehe...Aku memang suka makan cucur kacang dhal ni…mak long aku yang ajar buat, kalau pekena sama ngan kopi o kawww, lagilah nikmat..hehehhe..
So inilah di antara juadah berbuka di Ramadhan hari ke-2..

Kami bertiga je berbuka..aku, mak dan angah. Opppsss..mane leh lupe, campur itu budak kecik, my kakak tomeitomeito la…sibuk kemain nak baca doa..panjang plak tu..nth ape bunyiknya…takpelah nak, janji niat suci murni tu ada, org kata nak melentur buluh biar dari rebungnya..ewah!

Baiklah, marilah kita bercerita akan topik yang sebenar…juadah berbuka semalam…

Taraaaa…Cucur Kacang Dhal…ok, jom kita share resipinya ya tuan puan…




Bahan-bahan

  • 500 gm kacang dhall (make sure rendam dulu, kalau jenis yang tebal, pagi2 lepas sahur tu starlah rendam, kalau yg nipis, rendam dalam 4-5 jam pun dah ok dah)
  • 2 biji bawang merah (hiris nipis)
  • 2 biji cili merah (hiris halus)
  • 1 tangkai daun kari (gunting halus)
  • Tepung Gandum (agak-agak, ikut pada kecairan kacang dhal setelah dimesin, tekstur adunannya tak perlu pekat sangat)
  • Sedikit garam

Cara Membuat

  1. Kacang dhall yang telah direndam, dikisar halus. Masukkan ke dalam bekas untuk diadun.
  2. Masukkan bahan-bahan yang telah dihiris halus. Gaul sebati. Masukkan sedikit garam.
  3. Panaskan minyak. Goreng comel2 ya, dalam bentuk bulat kecil sebab cucur ni sedap kalau dimakan dengan saiz-saiz kecil, barulah rangup luar kulit tu terasa.

Ok, kawan-kawan, selamat mencuba.

Hmmm..abislah, sepanjang bulan Ramadhan ni share resipi sesajalah nampak gayanya ek…ngee…..


No comments:

Post a Comment

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)