Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Wednesday, July 29, 2015

Resipi: Sedapnya Bihun Sup Tulang dan Sambal Kicap Cili Padi Power! ;p

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah...akhirnya hari ni sempat jugak menghapdate blog. Masih meneruskan puasa sunat 6, so mehla mengisi masa lunch dengan menghapdate...

Raya tahun ni turn beraya di Ipoh je sebelah aku. Tahun ni beraya sederhana, banyak sangat ups and down tahun 2015 ni. Apa pun alhamdulillah...nantilah ek aku hapdate kisah raya..gambar raya pun xberapa nak banyak.. ;-) ade gambar kat sini..ade gambar kat sana.. ;p nanti aku kumpulkan yer..dan hapdate sekaligus. Macam biasalah bila raya kat Ipoh..lebih banyak kat dapur dari kat ruang depan..hahhaha!

Ok..ok..ni nak share saja main masak2 Ahad lepas, buat bihun sup tulang siap dengan begedil sekali. Si kakak pagi tu bawak dia makan bihun sup, tiba xcukup plak..nak lagi katanya. So aku pun sebagai ibu yang mithali dan bertali2..hahahah...jomlah kita buat bihun sup tulang. Buat Sup Tulang sebab bapaknya suka makan sup tulang. So ajaklah mak datang makan sekali.

Tadaaaa....


Makan-makan family aje...simple aje..tapi xsimple sangatlah kan kalau aku kata ini dinner..hahaha...camne ni..


Fish cake tu aku rebuskan sekali dengan sup tulang bila dah nak masak tu. Then aku toskan, hiris nipis-nipis untuk kakak. Kakak xmakan daging..buat masa ni lah..kakak sedang cuba nak explore skit2 makanan baru..so let her take her own time.. ;-)

Sebelah kanan tu begedil daging...aku buat bulat kecik2..ye..kecik2 comel bulatnya waktu mula-mula buat..dah lama-lama..dia membesar sedikit demi sedikit sebab nak bagi abis cepat...hahhaha...

Resipi Begedil aku pernah share dekat blog ni dulu..ni link dia ek..BEGEDIL UBI KENTANG DAN DAGING



Inilah Sup Tulang Daging Versi Cik Puan Erny..hehehhehe....meh aku sharekan resipi kat bawah ni, mana tahu boleh dijadikan hidangan Rumah Terbuka nanti kan..yang kat atas tu yang gelap kalernye tu..itu Sambal Kicap Cili Padi versi erny jugak.. ;-)

Bahan-bahan yang diperlukan...

1kg tulang daging (ambil yang ada isi-isi skit kat tepi-tepi tulang tu)
500gm isi daging
1 paket kecil rempah sup (aku pakai jenama Cap 'O' ..kat Tesco ada..kalau sebelah Utara memang banyaklah jenis ni)
2 kiub pati daging (aku pakai jenama Knorr)
Garam dan gula penambah perisa.

Bahan Menumis:
2 bunjut sup (aku pakai jenama Puteri yang khas untuk Sup Tulang)
*2 biji bawang
*4 biji bawang putih
*Halia
- Semua bahan yang bertanda (*) dihiris nipis.
2 batang kulit kayu manis
Bunga Lawang (dalam 2,3)
Buah pelaga (agak-agaklah, skit je pun ok)

Daun Bawang
Daun Sup
* Kedua bahan ini dihiris nipis untuk hiasan. 

Cara Membuat:

1. Masukkan tulang dan isi daging yang telah dibersihkan ke dalam air secukupnya. Rebus dalam api sederhana. Kalau pakai pressure cooker lagi senang kot. Tapi sebab aku pakai dapur gas biasa tu je..so aku rebus selama 3jam. Rebus lama ni nak bagi daging tu empuk dan lembut. Aku masukkan juga hirisan halia waktu merebus daging ni. Saja letak halia ekstra nak bagi bau harum halia tu.
2. Dalam 30 minit terakhir rebus tu, aku masukkan rempah sup dan kiub pati daging.
3. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak. Tumisan ni namanya tumis darat. ;-)
4. Tumiskan semua bahan untuk menumis tadi termasuklah bunjut sup tu. Goreng sampai kekuningan dan naik bau. Bila dah naik bau, angkat dan tuangkan bahan tumisan ni ke dalam rebusan sup tadi. Masukkan semua tau, dengan minyak menumis tu sekali.
5. Kacau sup seketika, perisakan dengan garam dan gula sebelum taburkan hirisan daun sup dan daun bawang.

Resipi Sambal Kicap Cili Padi Power plak...bukan main power lagi namanyer..hahhaa...up skittt kan...

Kisahnya, aku memang suka makan sambal kicap cili padi ni dengan sup..kalau Incik Daus makan sup dia suka sambal cili kering tu...tapi kali ni aku nak buat ape yang aku suka..hahaha..sebab aku yang masak..eh..eh..boleh gitu..ala..sesekali u alls...

Senang je nak bikin sambal kicap ni..

Cili Padi (ikutlah nak buat banyak, gunalah banyak. Aku pakai dalam 30 biji cili padi kampung..yang kecik2 tu)
Sedikit belacan
2 biji bawang merah
Sedikit ikan bilis
Sedikit air
Sedikit kicap

Cara Membuat: 

1. Semua bahan di atas dikisar sehingga halus.
2. Kemudian, masakkan di dalam kuali (tak perlu tumis dengan minyak). Masak sampai mendidih dan pekat sedikit.
3. Masukkan kicap dan gaul lagi. Bila dah pekat, bolehlah padamkan api.






Muka kakak dah tak sabar nak makan..bukan main suka..dinner awal malam ni, kul 7pm dah dinner..kejayaan! ;-)


Kakak pun suka makan bihun sup dengan kicap..tapi bukan sambal kicap tulah..kakak makan dengan kicap biasa..


Hmmm..bismillah....suka sangat ni...


 3 kali tambah si kakak..alhamdulillah..bapaknya tok sah katalah..berkali-kali tambah..begedil abis diratah meninggalkan mangkuk kosong di atas meja... :-)

Ooo..bihun tu aku rendam dengan serbuk kunyit..tu yang kaler kuning tu..barulah Utttttaaaarrrraaa! hehehhehe..

Ok u alls..selamat mencuba...dan doakan kerajinan ku marrrriiii... uhuhuhu...


2 comments:

SILA BERI TUNJUK AJAR... ;-)