Pages

OUR JOURNEY OF LOVE

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Silalah Klik... TQ

Saturday, February 18, 2017

Kenapa LARI?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



Iya...gitulah kisahnya aku pagi tadi..berhempas-pulas cabar diri untuk berlari setelah lama asyik melayan emosi aje...hahahha...

Untuk kawan-kawan yang sudi jengah dan baca entry ini, aku nak minta maaf awal-awal tau..sebab ini sesi penulisan berbentuk luahan perasaan. :-)

17 hari ini adalah hari yang sangat menguji minda dan kekuatan diri aku. Kalau ikutkan rasa hati dan fikiran yang tak waras, memang lama dah aku amukkan. Cuma ikut teori Sun Tzu, "Be extremely subtle, even to the point of formlessness. Be extremely mysterious, even to the point of soundlessness. Thereby you can be the director of the opponent's fate".

Ya, itulah yang aku cuba lakukan. Bertenang dan memperhalusi setiap tindakan. 

Aku marah sebab aku dijatuhkan hukum tanpa diketahui kesahihannya. Kalaulah aku tahu siapa yang sebarkan berita palsu atau yang sukarela sangat menjadi 'Penghasut' tu, mau jugak aku ketuk2 je kepala dia bagi ada akal skit. I am not of whatever that u all accusing me for.... 

Cuma aku berterima-kasih sangat kepada mereka yang sangat berani menyucuk sarang tebuan ini. People going to fight to the very end especially bila U sentuh periuk nasi dia. This is my life, my future....u touched me without solid justification.... cuma aku nak ingatkan, ALLAH is the real BOSS after all...for HIM, I put my trust to get my JUSTICE..Insya-Allah...


Tuesday, February 14, 2017

Lempeng Pisang Disimbahi Coklat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

 Hahhaha…kenapa tetiba gelak? Kelakar pula sambil menaip tajuk resipi, bukan main gah nama resipi walhal lempeng pisang je pun…hehehhe…


Family kami ini memang penggemar pisang. Lama betul tak makan lempeng pisang. Lempeng pisang ini sedap juga kalau dicampurkan adunannya bersama kelapa parut. Cuma sebab kakak tak makan kelapa parut macam tu, jadinya aku buatlah lempeng pisang biasa saja.

Bahan-Bahan:


6 biji pisang emas saiz besar
½ cawan air
Tepung gandum (agak-agak sahaja sukatannya, bagi adunan tak terlalu lembik..anggaran dalam 1 cawan)
5 sudu besar gula (kalau pisang dah terlalu manis, boleh dikurangkan sukatan)
Sedikit garam sebagai penambah rasa.

Cara Membuat:

1.      Pisang dilecek bersama gula dan garam sehingga hancur. Aku tak suka terlalu hancur, biarkan ada juga isi-isi pisang yang berketul.
2.      Kemudian masukkan air dan diikuti dengan tepung gandum sedikit demi sedikit. Campuran tepung ini boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keadaan adunan.
3.      Panaskan non-stick pan. Kemudian masukkan sedikit mentega (sapukan di sekitar kuali).
4.      Masukkan adunan lempeng tadi dan bentukkan satu bulatan. Biarkan sehingga masak di kedua-dua bahagian.
5.      Hidangkanlah dengan simbahan coklat cair dan hirisan pisang di atasnya. Makan waktu panas bersama secawan kopi O panas. Sure sedap!

Selamat mencuba!









Monday, February 13, 2017

Resipi: Ikan Rebus Asam Jawa yang mudah dan cepat!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Iye..iye..I tahu..I dah macam biskut ...kejap hilang kejap ada...laptop problem skit...maklumlah...laptop zaman kuno...hahhaha...tapi tetap gigihlah pakai kan...sayang u alls..dr zaman blajor..ok..I know..very the cliche one...hahaha...

Atas alasan mood I yang ke laut dalam je lately ni, apa kata kita cerita tentang topik Stressed...eh salah...topik makanan...hahahha...

Sesekali masakan yang mudah, ringkas seperti yang direbus atau dibakar mampu mencuri selera kita. Bak kata arwah Abah dulu, yang rebus-rebus ini jugalah kadang mampu buatkan nasi bertambah. Siapa setuju? ;p

Jadinya, hari ini nak kongsi masakan yang mudah dan ringkas iaitu Ikan Rebus Asam Jawa.


Bahan-bahan:

6 ekor ikan kembung
1 ½ cawan air asam jawa (di gaulkan asam jawa bersama belacan. Aku gaulkan guna tangan, bagi mudah nak hancurkan belacan tersebut).
2 biji tomato (dipotong dadu halus)
2 biji cili merah (dipotong halus)
5 biji cili padi (dipotong halus)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 batang serai (diketuk)

Cara Membuat:



Rebuskan kesemua bahan ini di dalam kuali sehingga air rebus mendidih dan ikan masak. Sedia untuk dihidang. 

Senang kan....so, selamat mencuba ya...elok juga dijadikan menu bagi yang sedang berdiet tapi janganlah pula makan sampai 3 pinggan ye... :p